Društvo

Foto: Promo

1. 3. 2023. / 16.36

SBB u gramatici za osmi razred: Primer za negativni funkcionalni stil

Autori gramatike za osmi razred osnovne škole u izdanju „Novog logosa“ izabrali su tekst u kome je SBB predstavljen negativno kako bi deca naučila šta je funkcionalni stil. Izdavač objašnjava da je to tekst iz života, koji je objavila „Politika“

Da "Politika“ nije 28. januara 2018. objavila tekst "Gledaoci gube bitku sa kablovskim operaterima“, autori gramatike za osmi razred "Jezičko blago“ ga ne bi uvrstili u ovaj udžbenik. Ukratko, novinari su krivi što deca uče srpsku gramatiku na primeru u kome je SBB negativno opisan.

Ovo bi mogao da bude zaključak saopštenja kojim je izdavač udžbenika "Novi logos“ objasnio zašto se u njihovom udžbeniku nalazi zadatak u kom se kablovski operater koristi u negativnom kontekstu.

Na strani 168, deci je dat sledeći tekst u kome oni treba da prepoznaju vrstu funkcionalnog stila:  "Pojedini pretplatnici SBB-a ovih dana su bili neprijatno iznenađeni kada su im stigle uplatnice za kablovsku televiziju. Računi su im, kako tvrde, uvećani za oko 15 odsto, pa će, umesto dosadašnjih 1.295 dinara, za ovu uslugu morati da izdvoje najmanje 1.395 dinara mesečno. Našoj redakciji javilo se nekoliko uznemirenih građana koji tvrde da nisu dobili obaveštenje, još manje obrazloženje, za ovo poskupljenje. Zanimalo ih je da li kablovski operater može da poveća cene bez saglasnosti i prethodnog obaveštenja korisnika."

U "Novom Logosu" odgovaraju da na njihovu uređivačku politiku niko ne utiče, niti da je primer u udžbeniku gramatike za 8. razred "Jezičko blago" naveden tendenciozno i sa lošom namerom.

Kažu da "nastava jezičke kulture podrazumeva i funkcionalno povezivanje znanja sa aktuelnim društvenim temama, podizanje svesti o kritičkom čitanju, iznošenje argumentacije i slično“. Navode da je tekst iz "Politike“ i ocenjuju da je  "reprezentativan u pogledu odgovora na pitanja ko, šta, kada, gde, zašto (onako kako učenici uče o formiranju teksta), a istovremeno dovoljno stilski pomeren da kod učenika pobudi pažnju i podstakne razmišljanje i kritičku interpretaciju".

Na kraju naglašavaju da se deca sa "ovakvim tekstovima susreću u realnom životu“, kao i da je njihova "izdavačka kuća već duže vreme izložena medijskom linču koji sprovodi nelojalna konkurencija, te da smo izuzetno osetljivi na korišćenje obrazovanja u bilo koju drugu svrhu“.

Autori "Jezičkog blaga“ za osmi osnovne su Svetlana Slijepčević Bjelivuk, Nataša Stanković šošo i Boško Suvajdžić. Udžbenik je odobrili Ministarstvo prosvete.

S.Ć./Nova.rs

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu