Društvo

Ovako je bilo nekad: Prijemni na Filološkom fakultetu

Foto: Tanjug

2. 4. 2023. / 1.19

Sedam beogradskih fakulteta: Potreban je test sklonosti i sposobnosti a ne državna matura

Medicinski fakultet, Stomatološki, Veterinarski, Elektrotehnički, Arhitektonski, Saobraćajni i DIF izabraće brucoše 2024. godine na osnovu testa sklonosti i sposobnosti. „Mi ovo radimo jer nismo nacionalno neodgovorni“, smatra profesor Lazar Davidović, dekan Medicinskog fakulteta

Od 31 fakulteta Beogradskog univerziteta, njih 24 sledeće godine će upisivati brucoše na osnovu rezultata koji će postići na državnoj maturi. Ostalih sedam, dakle Medicinski, Stomatološki, Veterinarski, Elektrotehnički, Arhitektonski, Saobraćajni i DIF, vrednovaće rezultate koje kandidati postignu na testu sklonosti i sposobnosti.

Test sklonosti i sposobnosti je zamena za sadašnji prijemni ispit.

"Mi nemamo ništa protiv državne mature koja će imati sertifikacioni karakter i koja treba da pokaže uspeh kako nekog srednjoškolca, tako i škole koju je završio, ali za upis na Medicinski fakultet potrebna je dodatna provera znanja koja će biti organizovana kroz test sklonosti iz biologije i hemije“, rekao je za "Večernje novosti“ dekan ovog fakulteta profesor dr Lazar Davidović.

Po njemu "značaj tog ispita treba da bude veći nego što je sada predviđeno, odnosno da prilikom upisa nosi 50 bodova“. Profesor Davidović kaže i da bi pitanja za test sklonosti trebalo da sastavljaju, kao i sada za prijemni, profesori medicinskih fakulteta u Srbiji.

" Samo takav pristup upisu garantuje da će Medicinski fakultet ostati na ovom nivou kvaliteta i da će upisivati najkvalitetnije kandidate. Mi ovo radimo jer nismo nacionalno neodgovorni“.

Podsetimo da Medicinski fakultet nema problem sa manjkom brucoša, da na jedno mesto konkuriše 2,2 kandidata, odnosno da su u poziciji da biraju najbolje među njima.

Pravni fakultet je među prvima prihvatio državnu maturu.

Na sajtu fakulteta je objašnjeno da će kandidati će konkurisati kao i do sada i biti rangirani prema sledećim kriterijumima: uspeh u srednjoj školi nosiće maksimalno 40 bodova, a što se tiče uspeha na maturi, srpski jezik nosiće maksimalno 20 bodova, isto toliko matematika, a 20 bodova nosiće i predmet koji je učenik polagao na maturi po izboru.

Sudeći po medijima, fakulteti koji smatraju da je državna matura dovoljna provera znanja, napominju da od Ministarstva prosvete očekuju da obezbedi potpunu regularnost državne mature, i da taj veliki posao treba da završi za godinu dana.

S.Ć./Večernje novosti

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu