Posebna sednica Narodne skupštine

Foto: Printscreen

2. 2. 2023. / 14.25

Sednica Skupštine o Kosovu:  Dreka, gurka i licitacija o izdaji

Zbog povrede poslovnika nakon govora lidera Dveri Boška Obradovića nastao je opšti haos na sednici Narodne skupštine, koja je i do tada ličila na sve, samo ne na pristojnu diskusiju. Obradović je Vučiča optužio da priprema izdaju Kosova i Metohije . Usledili su dreka, nadvikivanje, dobacivanje, gurkanje i licitiranje o tome ko je izdajnik, a ko lažov i lopov

S.P
Opšta vika, dreka i gurkanje – ovako se najkraće može opisati nastavak posebne sednice Narodne skupštine o Kosovu.

Dok je desno-orijentisana opozicija na desnoj strani skupštinske sale uzvikivala "izdaja“, "Kosovo je srce Srbije“, "poslovnik“, "ne damo svetinje“, predsednik Srbije Aeksandra Vučić je sa cničnim osmehom mirno sedeo na svom mestu, ispred njega šoljica za čaj sa naslikanom vučjom glavom.

Na njegov mig, predsedavajući Vladimir Orlić, uprkos opštoj halabuci i cirkusu i poslanicima patriotskog bloka koji su se približili na metar-dva od Vučića, nije prekidao sednicu.

Odgovarao je Vučić sa mesta da su baš oni, desne patriotske partije, izdali i prodali Kosovo, nazivao ih ih "lopužama, kriminalcima i hulganima“, nadgornjavao opozicione povike preko skupštinskog raglasa.

Molio je poslanike Srpske napredne stranke da budu mirni, sednu na svoja mesta i pokažu "ko smo mi“, a "ko su oni“ koji nemaju nikakve argumente, pa hoće vikom da spreče njega, Vučića, da njihove "laži“ pobije argumentima. Poslanici vladajuće većine na levoj strani skupštinske sale su zdušno dobacivali i galamili dok je govorio Boško Obradović.

Iako je atmosfera u Skupštini bila nemoguća za rad, do prekida i pauze nije došlo.

"Nisu se nadali da ću nedvosmisleno reći da neću da dozvolim prijem Kosova u UN, pa su se nasekirali. Oni žele Kosovo u UN, to je jedino što njih zanima“, rekao je predsednik Srbije dok su ga stranačke kolege podržale skandiranjem "Aco Srbine“.

Ne ultimatumu Zapada 

Opšti haos u Parlamentu nastao je nakon govora lidera Dveri Boška Obradovića. On je poručio predsedniku Srbije da ne zamajava građane  i ne priča prazne priče već da "pred narodne poslanike stavi jednostavno pitanje: da li ste za potpisivanje novog zapadnog ultimatuma i priznanje nezavisnosti lažne države Kosovo ili ste protiv?".

"Nije pitanje šta je posledica našeg nepotpisivanja, već je pitanje šta je posledica potpisivanja ovog sporazuma", rekao je Obradović a onda se obratio Srbima sa Kosova i rekao da će oni, ukoliko Srbija prihvati francusko-nemački predlog, biti dijaspora.

Pozvao jee da se usvoji zaključak sa sednice Skupštine o Kosovu koji glasi da Narodna skupština bez odlaganja i celosti odbacuje francusko-nemački sporazum "koji je predsednik Srbije neovlašćeno prihvatio da primenjuje i ne dozvolimo kršenje Ustava, zakletve i Rezolucije 1244", jer bi to predstavljalo "kapitulaciju Srbije“.

Opoziciona prozivka

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da je za haos na sednici odgovoran predsedavajući Vladimir Orlić jer ne poštuje poslovnik. Dodala je da su se naprednjaci uživeli u ulogu vukova pa "zavijaju pred poslanicima kao da su narodni poslanici ovce".

Radomir Lazović, šef zeleno-levog kluba iz Ne davimo Beograd, rekao je predsedniku Srbije da "zaboravi na blanko-podršku" po koju je došao u Parlament. On je ocenio da je Vučić došao na sednicu da javnost zatrpa nevažnim stvarima, te da je čitavu stvar oko Kosovo "isfuširao". Lazović je pozvao na prekid sednice, dok se poslanicima ne dostavi tekst francusko-nemačkog predloga.

Ko dobija milione od Rokfelera

Predsednik Srbije odgovorio mu je podacima o "stotinama miliona" koje Lazović dobija od Rokfelera i stranih ambasada i rekao da nije došao po njihovu podršku jer mu ona i ne treba, ali mu je potrebna podrška Srbije.

Više puta tokom dosadašnjeg toka sednice predsednik je zamolio poslanike da se informišu šta znači "non-pejper" u diplomatiji kao i da nije došao u Skupštinu da bi ta Skupština nešto podržala ili ne. Sada je još manje jasno zašto je i dolazio, osim da podeli svoju i muku s Srbijom.

Cirkus sa balkona plenarne sale Narodne skupštine prate i lideri Srpske liste. Tu je i Simo Spasić.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu