Svet

Telegram/Printscreen

22. 8. 2023. / 10.04

Šef Vagnera Prigožin u prvom video obraćanju od pokušaja puča

U videu, Prigožin kaže da Vagner istražuje minerale, kao i da se bori protiv islamističkih militanata i drugih kriminalaca

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin pojavio se u svom prvom video obraćanju od njegove neuspele pobune u Rusiji. Snimak i komentari sugerišu da je u Africi, piše BBC.

BBC nije mogao da proveri gde je snimak snimljen.

Na video snimku objavljenom na Telegram kanalima povezanim sa Vagnerovom plaćeničkom grupom vidi se Prigožin u borbenoj opremi, rekavši da ta grupa čini Afriku "slobodnijom“. Veruje se da Vagner ima hiljade boraca na kontinentu, gde ima unosne poslovne interese.

Prigožinovi vojnici su smešteni u raznim zemljama uključujući Mali i Centralnoafričku Republiku – gde ih grupe za ljudska prava i UN optužuju da su počinili ratne zločine.

Velika Britanija je prošlog meseca uvela sankcije dvojici rukovodilaca Vagnerovih operacija u CAR, optužujući ih za mučenje i ubijanje civila. SAD su takođe optužile Vagnerove borce da su se obogatili nezakonitim poslovima sa zlatom na kontinentu.

U videu, Prigožin kaže da Vagner istražuje minerale, kao i da se bori protiv islamističkih militanata i drugih kriminalaca.

Pročitajte još: Rekonstrukcija Prigožinove izdaje na državnoj televiziji

"Radimo. Temperatura je +50 – sve kako hoćemo.  Vagner sprovodi izviđačke akcije, i čini Rusiju još većom na svim kontinentima, a Afriku još slobodnijom“, može se čuti Prigožin.

"Pravda i sreća – za afrički narod, mi pravimo noćnu moru za ISIS (Islamsku državu) i Al-Kaidu i druge bandite."

On kaže da Vagner regrutuje i da će grupa "nastaviti da ispunjava postavljene zadatke – obećali smo da ćemo uspeti".

M.J./BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu