Vesti

Buvljak mora da promeni adresu: svakodnevna gužva

Foto: sajt "Beogradske pijace"

16. 10. 2022. / 1.30

Selidba Buvljaka: Možda tek za godinu dana

Da je sve bilo po planu, novobeogradski Buvljak bi već trebalo da se nalazi na novoj lokaciji. Da bi se našla nova lokacija, privredna zona „Auto-put“ prekomponovana je u komunalnu površinu. U Bloku 43 gde je Buvljak od osnivanja zidaće se kula najviša u zemlji

 

Buvljak iz novobeogradskog bloka 43 neće morati da se seli na Bežanijsku kosu još godinu dana. Naime, u Gradskoj upravi planiraju da projektovanje novog Otvorenog tržnog centra (OTC) bude završeno do kraja ove godine, a da selidba počne u drugoj polovini iduće godine.

Grad je još 2019. godine prodao lokaciju na kojoj se buvljak sada nalazi kompaniji "Kopernikus", koja je ovo zemljište kupila za 2,36 milijardi dinara. Novi vlasnik će moći da izgradi objekat površine oko 65.000 kvadrata, a najavljena je i gradnja kule koja bi trebalo da bude najviša u zemlji.

Prema ugovoru, OTC je na tom mestu mogao da se zadrži najviše dve godine nakon prodaje, a preseljenje je trebalo da bude prošle godine. Međutim, desilo se da je rok bio prekratak za nalaženje nove lokacije.

Rešenje je nađeno izmenama Plana detaljne regulacije (PDR) privredne zone "Auto put“ – privredna zona prekrojena je u zonu komunalnih površina kako bi tu mogao da se smesti Buvljak. Početkom oktobra, na sednici Skupštine Grada, usvojena je ta izmena DPR-a.

Krajem prošle godine, izmene tog PDR bile su na javnom uvidu. Na površini od 9,7 hektara planirana je gradnja 16.000 kvadrata, kompleks će spojiti "Buvljak" i Kvantašku pijacu, odnosno Veletržnicu,  a radiće 400 ljudi.

Gradska pijaca za trgovinu neprehrambenom i prehrambenom robom imaće plato sa tezgama i nadstrešnicom, kvantašku tržnicu za prodaju robe iz kamiona, hale, lokale, parking, te administrativni i skladišni prostor – piše u dokumentaciji.

Predviđene su javne službe, supermarket, ugostiteljski objekat, auto-perionica i veliki parking.

Buvljak se nalazi u Bloku 43 od 1994. godine. Tri godine kasnije dobio je više od 1.000 modernih tezgi sa sanducima i veliki broj zidanih lokala na obodu tržnice. na sajtu JKP "Beogradske pijace”. Današnji izgled OTC je dobio 2010. godine, kada je pijačni plato reorganizovan zbog izgradnje pristupne saobraćajnice za Most na Adi.

Na sajtu JKP "Beogradske pijace” piše da se krajem devedesetih godina na Buvljaku vikendom se snabdevalo oko 300.000 ljudi iz svih krajeva Srbije.

S.Ć./Večernje novosti/Politika

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu