Kultura

16. 12. 2023. / 18.54

Šest novih knjiga za „Geopoetikin“ trideseti rođendan

Knjige Lin Ulman, Gorana Vojnovića i Uvea Vitštoka su objavljene danas, a tri preostale će biti do kraja godine. Među njima je i rani roman Lenarda Koena

Trideseti rođendan izdavačka kuća "Geopoetika“ proslavlja objavljivanjem šest knjiga. Tri su se pojavile juče, u petak i danas, a preostale će stići do kraja godine. Proslava je na dan osnivanja, 23. decembra.

"S obzirom na našu godišnju produkciju, ovih šest objavljenih knjiga u drugoj polovini decembra, su uspeh“, kaže za portal "Vremena“ Jasna Novakov Sibinović, direktorka "Geopoetike“.

Devojka, 1983

Već su objavljene Devojka, 1983, norveške spisateljice Lin Ulman, Roman Đorđić se vraća, slovenačkog pisca Gorana Vojnovića, i Trinaesti mesec, antropološkinje dr Nataše Rogelje, a uskoro će i Februar 33/Zima književnosti Uvea Vitštoka, Sve te sitnice Kler Kigan, i rani roman Balet gubavaca Lenarda Koena

"Posebno mi je drago što smo uspeli da ovim izdanjima pokrijemo različite edicije“, dodaje Jasna Sibinović.

Kaže da je Devojka 1983 Lin Ulman "neobična i snažna priča žene koja sagledava sebe kad joj je bilo 16 godina i kad je bila foto-model“, i dodaje da je ovim romanom Lin Ulman postavila nove standarde književnog autoportreta.

Đorđić se vraća

Goran Vojnović (inače kolumnista "Vremena“) napisao je, kaže, roman Đorđić se vraća skoro petnaest godina nakon Južnjaka, zato što ga je zanimalo šta je od njih "napravio ovaj naš nesrećni svet, potresen raznim krizama, a posebno šta je deset godina života u Bosni učinilo od Marka Đorđića, tinejdžera iz Fužina.

"S druge strane“, nastavlja, "dugo sam tražio način da u književnom smislu odgovorim na ono što se dešava poslednjih godina, ne samo u Sloveniji, već i drugde u svetu. Tražio sam način da izrazim svoj bes i frustraciju zbog oživljavanja nacionalizma i desničarskog populizma.“

Trinaesti mesec

Treća do sad objavljena knjiga je Trinaesti mesec Nataše Rogelje. Jasna Novakov Sibinović ističe da joj je ova knjiga posebno važna zato što je putopis, a putopis je "geopoetički temelj“, i ističe da je podnaslov ove knjige "portreti morskih nomada“ i da "reč ’nomad’ asocira na knjigu Nomadski duh Keneta Vajta koji je utemeljivač termina geopoetika.“

Antropološkinja dr Nataša Rogelja provela je sedam godina ploveći sa svojom porodicom između obala Mediterana, etnografskom metodom posmatrajući i upoznajući morske nomade, a književnim stilom opisujući ih. Antropolozi ovaj način života zovu "migracija kao životni stil“.

Balet gubavaca

Balet gubavaca Lenarda Koena je njegov naslov iz 1959. godine, pola je roman a pola su priče "preteča onih koje smo objavili“, kaže Jasna Sibinović.

Sve te sitnice

Za roman Sve te sitnice irska autorka Kler Kigan je ove godine dobila Nagradu za autora godine. Kler Kigan do sada nije prevođena na srpski, a Sibinović podseća da je po knjizi Kler Kigan snimljen film The Quiet Girl,  koji je i nama poznat. Kaže i da je Sve te sitnice najkraći roman koji je ikada bio u izboru za nagradu Buker, da je autorkina biografija prebogata, a njena proza ubitačna.

Februar 33/Zima književnosti

I, poslednja knjiga u slavljeničkom mesecu “Geopoetike” je dokumentarna proza Februar 33/Zima književnosti Uvea Vitštoka, koja nudi odgovor na pitanje – kada nastupi nemilosrdna diktatura, šta rade pisci? Februara 1933. u Berlinu su Tomas Man, Hajnrih Man, Klaus Man, Gotfrid Ben, Erih Marija Remark i Lion Fojhtvanger.

Jasna Novakov Sibinović skreće pažnju i na veliku akciju "Geopoetike“, cene svih knjiga su niže za 30 odsto do kraja godine, i na aukcijsku prodaju odabranih potpisanih knjiga koja će biti organizovana. Najavljuje i da će deo sredstava biti uplaćen u humanitarne svrhe.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu