Vesti

Večeras na Kosovu: Blokada

Foto: Screenshot RTS

31. 7. 2022. / 21.42

Sever Kosova: Barikade, fantomke, pucnji

Nakon sirena za vazdušnu opasnost, Srbi sa severa blokirali su više magistralnih puteva ka graničnim prelazima Jarinje i Brnjak. Prištinske vlasti odlučile su da prelaze zatvore, dok Ministarstvo odbrane Srbije poručuje da Vojska, za sada, nije prelazila na teritoriju Kosova. Kurti poručuje građanima da ne dozvole da ih beogradski mediji dezinformišu

S.P
Prema društvenim mrežama portala KoSSev, čiji je sajt blokiran, na putu Vučitrn-Mitrovica videle su se specijalne jedinice KP.

Sirene za uzbunu u Kosovskoj Mitrovici prestale su tri sata nakon što su aktivirane u 17:40.

Oko 20h oglasio se kosovski premijer Aljbin Kurti na albanskom i rekao da  kosovski organi reda prikupljaju informacije i prate situaciju, potvrđuje Kurti, naglašavajući da će delovati u odbranu zakonitosti i "suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova".

Građane kojima se obratio na albanskom, uključujući i tekst koji je pratio ovo obraćanje, pozvao je da prate saopštenja policije i vlade, te da "ne dozvole" da ih zvanični beogradski mediji "dezinformišu" ali i bilo koji medij na Kosovu koji im "svesno služi ili nesvesno postaje njihov plen".

Nakon što su se u Kosovskoj Mitrovici čule sirene za vazdušnu opasnost, kosovska policija saopštila je da su Srbi blokirali više magistralnih puteva. Za sada je blokiran onaj ka graničnom prelazu Jarinje u opštini Leposavić. Barikade su postavljene i u dva sela blizu Zvečana i Zubinog Potoka.

"Došlo je do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru. Navodno je proturena lažna vest da će opština da se blokira od strane specijalnih jedinici, što apsolutno nije tačno niti postoji takva namera“, poručio je komandir kosovske policije za sever Besim Hoti. Pozvao je još jednom građane da ostanu mirni.

Nakon blokada kosovske vlasti odlučile su da u potpunosti zatvore prelaze Jarinje i Brnjak.  Društvenim mrežama širi se veliki broj nezvaničnih informacija. Prema nekim od tih navoda došlo je do pucanja u opštinama Zubin Potok u blizini prelaza Brnjak.

Prema izveštajima medija sa terena, sitaucija na severu je napeta a viđeni su u Mitrovici i civili sa fantomkama.

Iz Kfora poručuju da nadgledaju i monitorišu sitauciju na severu.

U nedelju uveče i Ministarstvo odbrane Republike Srbije saopštilo je da Vojska Srbije, "za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije“. Ministarstvo se oglasilo "povodom velikog broja dezinformacija koje u etar namerno plasira prištinska administracija“.

Eskalacija na severu Kosova počela je u nedelju nakon obraćanja predsednika Vučića, a povod je odluka Kosova da od 1. avgusta počne sa preregistracijom tablica i pokretanjem posebnog režima za ulazak građana Srbije na Kosovo.

S.P./Danas/KoSSev 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu