KiM

Foto: KoSSev

26. 5. 2023. / 19.34

Sever Kosova: Gradonačelnici ušli u zgrade opština

Dok međunarodna zajednica osuđuje današnje postupanje policije na severu Kosova, vlasti u Prištini optužuje građane za „kriminalne aktivnosti“ i da su današnjom akcijom pružali novim gradonačelnicima u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, da u zvaničnim objektima ovih opština ostvari uslovi za rad

S.P
Nakon današnjih incidenata u Zvečanu, situacija na severu Kosova sada je mirnija, ali tenzije se na terenu još uvek osećaju. Kako mediji prenose, policija je uklonila barikade u Leposaviću koje su građani tokom popodneva postavili, kako bi sprečili novo rukovodstvo iz redova albanskih partija da uđu u prostorije.

Iako je sada situacija mirnija, građani su još uvek u strahu. Kosovska policija uspela je da uđe u zgradu opštine Leposavić, a zajedno sa rukovodstvom opštine u zgradu je došao i kosovski ministar za lokalnu samoupravu.

Pročitajte još “Vrhovni komandant”: Borbena gotovost Vojske Srbije podignuta na najviši nivo

Iz Prištine poručuju da je današnje delovanje građana bio "napad na ustavni poredak“ i da će "kosovska policija nastaviti da održava bezbedno i mirno okruženje za sve građane Republike Kosovo bez razlike“. Dodali su još i da je u današnjoj akciji, policija samo asistirala albanskim gradonačelnicima da praktično pristupe zvaničnim objektima opštine i tako im ostvari uslove za rad.

Dok kosovske vlasti krive građane za današnje incidente, međunarodna zajednica osudila je potez Prištine.

Nakon američkog ambasadora Džefrija Hovenijera, američki senator Kris Marfi, koji boravi u poseti regionu kvalifikovao je akcije kao nasilne i nepotrebne. "Da, ove opštine jesu deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi zvaničnici imaju tehničko pravo da pristupe zgradama. Ali u ovom posebnom trenutku, sa situacijom koja je tako napeta na Severu, radi se o namernoj provokaciji i nepotrebnom koraku“, rekao je on.

Pročitajte još Zvečan: Sukob građana i policije, bačene šok bombe

Pored SAD-a, I ostale zemlje Kvinte (Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija) osudile su današnju akciju i poručili da za spomenutu akciju kosovska policija nije dobila njihovu saglasnost.

Iako je su iz SAD-a i EU akciju osudili, ministar unutrašnjih poslova na Kosovu pohvalio je akciju kosovske policije i to što su tri albanska gradonačelnika ušla u zgradu opština.

Pročitajte još Sever Kosova: Od suzavca lakše povređeno 10 osoba

"Čestitam Kosovskoj policiji na profesionalizmu pokazanom u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su nameravale da podriju ovaj proces. Ranjeno je pet policajaca usled napada ovih kriminalnih grupa ali na sreću radi se o lakšim povredama, oni se osećaju dobro i na dužnosti su“, rekao je Svećlja.

S.P./KoSSev/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu