Kosovoska kriza

Kosovska policija u Severnoj Mitrovici

Foto: Ivan Radulović/Tajug

16. 6. 2023. / 10.36

Sever Kosova: Napad na patrolu kosovske policije i šok bombe

U noći između četvrtka i petka u Severnoj Mitrovici i u Zvečanu registrovano je  tri incidenta usmerena protiv kosovske policije. Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je Vučića i Kurtija na "hitan krizni" sastanak u Briselu

U periodu između 23.30 i 01.30 Kosovska policija regiona Sever zabeležila je tri incidenta. U blizini policijskih stanica u Zvečanu i severnom delu Kosovske Mitrovice odjeknule su eksplozije, dok je u ulici Knjaza Miloša napadnuto policijsko vozilo. Nema povređenih, navode iz KP, a prenosi KoSSev.

Zamenik komandira Kosovske policije regiona Sever Veton Eljšani, potvrdio je za KoSSev da je u Knjaza Miloša u evernom Mitrovici policijska patrola napadnuta kamenicama, a pretpostavlja se da je bačena i šok bomba.

Povređenih nije bilo, ali je pričinjena materijalna šteta na policijskom vozilu na kojem je polomljeno staklo.

U međuvremenu su se čule tri eksplozije.

Pročitajte još Poslednjih 48 sati na Kosovu: Zatezanje krize  

KP regiona Sever pretpostavlja da su bačene šok bombe – jedna u dvorište policijske stanice u severnom delu Kosovske Mitrovice i još dve nedaleko od policijske stanice u Zvečanu.

Policija radi na rasvetljavanju slučajeva, a za sada nema osumnjičenih.

Ovo incidenti dogovdili su se nakon što je srpska policija, kako stoji u saopštenju MUP-a, uhapsila trojicu pripadnika kosovske policije naoružane dugim cevima na teritoriji centralne Srbije, a Priština saopštila da se radi o "kidnapovanju“ sa teritorije Kosova zbog čega je zabranilica ulaz na Kosovu kamionima sa srpskim tablicama i najavila embargo na robu iz Srbije.

Poziv na hitan krizni sastanak

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je rekao da će se naredne nedelje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija pozvati na“hitan“ sastanak u Brisel.

Umesto nastavka dijaloga između Beograda i Prištine i sprovođenja Ohridskog sporazuma EU i SAD ponovo prelaze na krizni menadžment sa ciljem deeskalacije situacije na Kosovu.

M.N./KoSSev/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu