Kosovo i Metohija

Foto: KoSSev

26. 5. 2023. / 16.55

Sever Kosova: Od suzavca lakše povređeno 10 osoba

Niko od povređenih nije zadržan na bolničkom lečenju. Kako su saopštili iz Kliničko-bolničkog centra iz Severne Mitrovice radi se o lakšim povredama od šok bombi i suzavca. Kosovski mediji pišu da je povređeno i pet kosovskih policajaca. Ambasada SAD najoštrije je osudila reakciju kosovske policije

S.P
Radio Televizija Srbije (RTS) prenosi da je u sukobu specijalnih policijskih snaga Kosova i građana povređeno oko desetak ljudi. Zamenica direktora Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Danica Radomirović izjavile je da niko od povređenih nije zadržan u bilnici. Radi se o lakšim telesnim povredama od šok bombi i suzavca.

Nekoliko kosovskih medija prenosi da je povređeno 5 kosovskih policajaca.

Pročitajte još Zvečan: Sukob građana i policije, bačene šok bombe

U ovom trenutku situacija je mirnija nego iza podneva, kada je došlo do sukoba građana i policije. U sve četiri opštine na severu Kosova danas su čule sirene za opasnost. Njom su se pozvali građani da se okupe ispred optinskih zgrada kako bi sprečili ulazak gradonačelnika u zgrade, a u Zvečanu je došlo do sukoba sa policijom.

Na društvenim mrežama šire se i snimci koji pokazuju da su građani Leposavića podigli barikadu.

Pročitajte još “Vrhovni komandant”: Borbena gotovost Vojske Srbije podignuta na najviši nivo

Američki ambasador na Kosovu, Džefri Hovernijer, napisao je na Tviteru da SAD najštrije osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu. "Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti", napisao je Hovenijer.

Podsećamo, u četvrtak su u selima oko tri opštine na severu (Zubin Potok, Leposavić i Zvečan) novoizabrani gradonačelnici položili zakletvu. Međunarodna zajendica prošle nedelje upozorila je i kosovsku i srpsku stranu da se uzdrže od jednostranih poteza.

S.P./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu