Vesti

Odloženo za mesec dana: Kosovska Mitrovica

Foto:Tanjug

1. 8. 2022. / 10.28

Sever Kosova: Radujko prvi put na Jarinju

Uprava Carina je potvrdila i da je direktor Radujko jutros prvi put posetio prelaz na Jarinju. On je pohvalio njihov rad i požrtvovanost. Na Merdaru manja kolona albanskih turista, Kosovska Mitrovica oblepljena plakatima ZSO - organizacije koja ne postoji

Usled novonastale situacije u vezi sa blokiranjem puteva na Severu Kosova od strane Srba, i zatvaranjem administrativnih  prelaza Jarinje i Brnjak, carinske jedinice na ovim prelazima sa strane koju kontroliše Republika Srbija obišao je jutros direktor Uprave carina Branko Radujko, izveštava portal KoSSev.

Uprava Carina je potvrdila i da je ovo bila prva Radujkova poseta ovim carinskim punktovima, te da je on bio u pratnji Gorana Nikića, stručnog konsultanta direktora.

Direktor Radujko " je pohvalio posvećenost i profesionalizam svih službenika na punktovima, istakao značaj bezbednosti svakog od njih i izneo uverenje da će jasan stav predsednika i Vlade i njihove intezivne diplomatske aktivnosti dovesti do smirivanja trenzija i ponovnog uspostavljanja prometa roba i putnika“, piše u saopštenju.

Kasno sinoć,  nakon što je kosovska vlada potvrdila da je usled događaja na Severu, a posle hitnih konsultacija sa američkim i evropskim predstavnicima, odložila sprovođenje odluka o srpskim tablicama i ličnim kartama za mesec dana, Kosovska Mitrovica je izlepljena novim-starim plakatima uz bilborde: "Dobro došli u zajednicu srpskih opština", sa logom organizacije koja ni posle devet godina nije još uvek formirana. Neke od poruka ispisane su na engleskom.

Inače, na Jarinju nema promena u odnosu na jutros, i dalje se na sever Kosmeta ne može ni pešice, javlja reporter RTS-a, dok se u mestu Rudare jutros okupio veliki broj građana, koji su došli da protestuju protiv odluka Prištine o ličnim kartama i preregistraciji vozila.

Manji broj Srba proveo je i čitavu noć na barikadi u Rudaru, a od jutros pristiže sve veći broj građana Kosovske Mitrovice i Zvečana, javlja izveštač Tanjuga.

Barikada se sastoji od više kamiona sa peskom, isprečenih sa obe strane puta i građana koji stoje između njih.

Administrativni prelaz Merdare finkcioniše kao i sinoć, i na prelaz se čeka oko pola sata. U koloni su uglavnom kosovski Albanci koji iz evropskih zemalja odlaze na odmor.

Oko tri sata nakon ponoći kosovski policajci su počeli da izdaju propratne papire ljudima sa srpskim ličnim kartama, što je trajalo samo oko sat vremena, ali je nastavljeno jutros oko sedam sati, javlja reporter RTS-a.

Jučerašnje tenzije se smiruju nakon što se  američki ambasador na Kosovu Džef Hoveiri sastao hitno sa predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem, tražeći da se primena mera odloži za mesec dana.

On nije doveo u pitanje same mere, ali je tražio odlaganje da bi se Srbi bolje upoznali sa njihovim karakterom i svrhom.

"Obećao je da će sa Evropskom unijom pokrenuti zajedničku akciju i razgovore sa Beogradom i kosovskim Srbima da se spuste tenzije i bolje objasne mere. KFOR je takođe pre ponoći najavio da će intervenisati ako dođe do sukoba, jer su počele da kruže nepotvrđene informacije da je pucano na Kosovsku policiju“, rekao je za Danas Škeljzen Malići, kosovski filozof, analitičar i publicista.

S.Ć./KoSSev/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu