Vesti

Kažu da čuvaju sve građanei: Specijalci večeras u Kosovskoj Mitrovici

Foto: Tanjug

8. 12. 2022. / 21.54

Sever Kosova: Tenzija za tenzijom

Više od 200 naoružanih specijalaca Kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo je u četvrtak uveče iz Južne u Severnu Mitrovicu

Više od 200 naoružanih specijalaca Kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo je večeras iz Južne u Severnu Mitrovicu, javili su večeras srpski mediji i agencije.

Situacija je za sada mirna, a gradom patroliraju i pripadnici EULEX-a, javlja portal KoSSev.

Kako javlja reporter Kosovo onlajn, specijalci su se rasporedili po obodu grada u četvrtima sa mešovitim stanovništvim i praktično i blokirali čitavu Severnu Mitrovicu.

Pripadnici Specijalne jedinice Kosovske policije bacili su navodno i dve šok bombe.

Prema njihovim rečima, tu su da bi osigurali bezbednost.

Građani Severne Mitrovice okupljaju se na ulicama, razgovaraju o svemu što se dešava poslednjh dana, napeto je, ali bez incidenata.

Svi kafići su zatvoreni, a žene i deca su se sklonili sa ulica.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je večeras da kosovska policija ima mandat i zadatak da obezbedi bezbednost, garantuje red i vladavinu zakona.

"Poslednjih dana, nakon uzastopnih oružanih napada na policijske službenike i građane na severu zemlje, neophodno je pojačati prisustvo policije u cilju obezbeđenja svih građana“, naveo je Svečlja na Fejsbuku, istovremeno zamolivši građane da ostanu mirni i sarađuju sa policijom.

Najmanje dva incidenta praćena sirenama dogodila su se prekjuče u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, prilikom pokušaja novopostavljenih članova opštinskih izbornih komisija da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a na Severu. Srbi su ih sprečili da to učine.

I dok se incident u Zubinom Potoku završio mirno, uz intervenciju policije, u Mitrovici su, prema zvaničnim izvorima na prostorije OIK-a bačene dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala, a druga je kasno sinoć uklonjena.

Ranije danas, kosovska policija je saopštila da će u narednim danima povećati prisustvo na severu Kosova i dodala da su održavanje javnog reda, garantovanje bezbednosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike, među njenim glavnim ciljevima, prenosi Gazeta ekspres.

"Prioritet Kosovske policije je obezbeđivanje bezbednosti za sve građane, stoga, ocenjujući trenutno stanje i trendove u severnim opštinama, policija će narednih dana pojačati prisustvo policije na Severu kako bi ostvarila ciljeve. Kosovska policija kontinuirano prati i analizira dešavanja u zemlji, praveći stručne procene na osnovu kojih preduzima neophodne, razumne i zakonite mere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova“, dodaje se u saopštenju.

S.Ć/KoSSev/Tanjug/Kosovo online/ Večernje novosti/RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu