Kriza na KiM

Foto: KoSSev

1. 4. 2023. / 16.01

Sever Kosova: Zapaljena još tri automobila

Za manje od nedelju dana izgorelo je 10 putničkih automobila u sve četiri opštine na Severu Kosova, a većina njih registrovana je na „RKS“ tablice. Nove tenzije na severu intenzivirane su uoči 31. marta, koji je bio prvobitan rok koji je dala vlada u Prištini za preregistraciju na "RKS" tablice. Međutim, prema dogovoru iz novembra prošle godine, Priština se obavezala na to da neće po fazama primenjivati odluku o preregistraciji, a Beograd da nove tablice srpskih gradova na Kosovu izdavati neće

Kako javlja KoSSev, u noći između petka i subote u Leposaviću su zapaljena još tri automobila, dva sa tablicama Republike Kosovo – "RKS“ i jedan sa beogradskim. Vlasnici sva tri automobila su Srbi. Za manje od nedelju dana izgorelo je 10 putničkih automobila u sve četiri opštine na Severu Kosova, a većina tih vozila registrovana je na "RKS“ tablice.

Nakon što su u petak izgorela još tri automobila sa RKS tablicama, međunarodni zvaničnici ali i prištinske vlasti osudili su poslednje incidente. Šef misije EU na Kosovu Tomaš Sunjog snažno je osudio paljenje automobila na severu. Prema njegovim rečima uništavanje privatne imovine za cilj ima "zastrašivanje lokalnog stanovništva na severu Kosova“, što je "žalosno i neprihvatljivo“.

U osudama se pridružio i američki ambasador na Kosovu koji je podsetio na svoju izjavu iz novembra prošle godine, kada je bila aktuelna kriza oko registarskih tablica, da "SAD osuđuju paljenje ili uništavanje imovine i svaki pokušaj da se zastraše oni koji imaju ili nameravaju da dobiju RKS automobilske tablice prema kosovskom zakonu. To su kukavička i krivična dela“.

Kako prenosi KoSSev, početkom ovog meseca, prema zvaničnim podacima kosovskog MUP-a, ukupno su 92 vozila prešla sa srpskih tablica na RKS, od kojih 46 sa Severa. Iako je kosovski premijer prošle nedelje rekao da je zadovoljan trenutnim odzivom zamene tablica, građani se i dalje ustežu da javno govore o tome.

Prema ranije najavljenom roku Vlade Kosova, finansijske olakšice za preregistraciju vozila sa KM na RKS ističu 31. marta. Iz kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova nije jasno precizirano da li će se ovaj rok produžavati.

Procenjuje se da na severu Kosova ima oko 10. 000 automobila registrovanih na KM tablice. KM tablice, koje izdaju srpski organi Kosovo smatra nelegalnim, bile su okidač za tenzije na severu tokom 2022. godine.

Najpre su 31. jula zbog tog pitanja podignute barikade, a potom su u novembru Srbi napustili kosovske institucije na severu jer je suspendovan direktor Policije za region sever Nenad Đurić, koji je odbio da sprovodi odluku Vlade Kosova o preregistraciji na RKS tablice.

Zbog tenzija iz tog perioda, međunarodna zajednica pozivala je kosovske i srpske lidere u Brisel. Tek uoči primene ove druge faze odluke, kažnjavanja vozača, 23. novembra, došlo je do novog dogovora. Priština se obavezala da neće po fazama primenjivati odluku o (pre)registraciji, a Beograd da nove tablice srpskih gradova na Kosovu izdavati neće.

Portparol Evropske unije Peter Stano potvrdio je u petak da dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli novembra prošle godine u Briselu nema krajnji rok niti datum isticanja, podsećajući da su se obe strane obavezale da će se uzdržati od bilo kakvih radnji i koraka koji bi išli u pravcu suprotnom od normalizacije i pomirenja.

S.P/KoSSev/RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu