Kultura

Glumci "Ateljea 212" pre predstave "Noćna straža"

Foto: Screenshot

3. 6. 2023. / 17.08

Sindikat muzičkih umetnika podržao glumce: Nasilne i agresivne retorike huškaju na sukobe

Muzičari podržali Apel glumaca protiv govora mržnje i napada na njihove kolege koji dolaze „čak i sa skupštinske govornice Republike Srbije“. Apel glumaca se od četvrtka čita pred publikom u pozorištima Beograda

Neposredno pred današnji peti građanski protest, "punu podršku Udruženju dramskih umetnika Srbije“ povodom njihovog Apela protiv mržnje i podela, pružio je Sindikat muzičkih umetnika.

Podsetimo, na današnjem protestu će govoriti glumci Svetlana Bojković i Dragan Bjelogrlić, i voditelji i satiričari Zoran Kesić i Ivan Ivanović.

"Sindikat muzičkih umetnika javno osuđuje napade, klevetanja i otvorene uvrede kolega sa kulturne i umetničke scene, a koje dolaze iz velikog broja sredstava javnog informisanja, pa čak i sa skupštinske govornice Republike Srbije“, navodi se u saopštenju sindikata.

Takav rečnik, ton i način obraćanja je nedopustiv – poručuje Sindikat muzičara.

"Smatramo ga nedopustivim, a posebno nakon dobronamernog Apela koji je Udruženje već uputilo javnosti. Sindikat muzičkih umetnika najoštrije osuđuje sve nasilne i agresivne retorike koje huškaju na međusobne sukobe, ugrožavaju bezbednost i budućnost države i doprinose sveopštem društveno socijalnom sunovratu“, naglašavaju u Sindikatu muzičkih umetnika.

Udruženje dramskih umetnika Srbije je, tokom jedne nedelje, uputilo dva Apela svim građanima Srbije s istim ciljem: da prestanu napadi na njihove kolege, i da prenu podele i govor mržnje.

S obzirom da se napadi nisu smanjili, Udruženje dramskih umetnika Srbije je, podsećajući "da ne bi smelo da bude sporno da smo u žalosti nad istom ranom i u borbi protiv nasilja valjda svi saglasni“, u drugom Apelu naglasilo:

"Činjenica da ni posle takvog apela napadi nisu prestali već otišli toliko daleko da kolege glumce sa skupštinske govornice pojedini poslanici nazivaju ,,šljamom” govori da ili blatiocima nije bitna naša dobronamernost u stišavanju sukoba i strasti (sada kada je to SVIMA nasušno neophodno), ili da je posredi namerna provokacija za račun nekakvih zlonamernih agendi, sa ciljem dodatnog huškanja na što oštrije međusobne sukobe.“

Njihov Apel pročitan je u četvrtak u "Ateljeu 212“, a juče i u Narodnom pozorištu, Beogradskom dramskom i u Madlenijanumu.

U "Ateljeu 212“ , pre početka predstave Noćna straža, glumci su izašli pred publiku i zamolili gledaoce da urade ono što je u pozorištu inače zabranjeno: da izvade telefone i snime početak predstave – čitanje Apela.

Glumica Jelena Stupljanin pročitala je poruku UDUS-a. u kojem se ističe da su glumici poslednjih dana meta uvreda, kleveta i neistina o ogromnim honorarima u serijama.

"Zahuktava se hajka koja nema pandana u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije. A to su mesta gde mi svojim radom ostvarujemo svoje plate“, rekla je Stupljanin.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu