Društvo

Kažu da skup nije stranački: Večerašnji protrest

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

17. 3. 2023. / 21.24

Skup desničara: Protiv sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Organizatori večerašnjeg protesta održanog uoči odlaska Aleksandra Vučića u Ohrid, rekli su da predstavlja „nadstranačko patriotsko ujedinjenje“ svih koji su protiv sporazuma EU. Miloš Ković je rekao da je ovo „svesrpski skup“ i da se Rusija probudila

Novi DSS, POKS, Zavetnici, Dveri i pokreti nevladinih organizacija koji ih podržavaju, organizovali su večeras protest u Beogradu protiv prihvatanja sporazuma EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Kako su naveli organizatori, protest predstavlja "nadstranačko patriotsko ujedinjenje“ svih koji su protiv sporazuma EU.

Protest je održan pred najavljeni odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića  u Ohrid na nastavak razgovora s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Učesnici su se okupili ispred Hrama Svetog Save i preko Slavije ulicom Kralja Milana došli do spomenika Nikolaju Drugom. Prema spekulisanju medija, okupilo se nekoliko hiljada ljudi.

Sa tribine, profesor Miloš Ković okupljene je pitao "Je l’ ide ustanak“ na šta mu je masa potvrdno odgovorila.

Ković, koji je i predsednik nestranačkog Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, poručio je i da predstavlja sve Srbe koji žive u regionu i rasejanju, te naveo da je ovo "svesrpski skup“. Građani tokom Kovićevog govora, kao i tokom čitave večeri, uzvikuju "Izdaja“ i "Ne damo Kosovo“, javlja naš reporter.

Profesor Ković je rekao da ovo više nije svet kojim vladaju Sjedinjene Američke Države i "politički Zapad“, nego da je ovo multipolarni svet u kom se Rusija probudila.

Predsednica i poslanica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski Vučiću je poručila da "pogleda političkog brata Mila Đukanovića“ koji je, kaže, pao sa vlasti kada je "udario na svetinje“, nakon čega je uzviknula "Ne damo svetinje, ne damo Kosovo i Metohiju“.

"Ne damo vam Trepču za Rio Tinto i Gračanicu za fabriku Mercedesa“, poručila je ona takođe. Predsednica Zavetnika pozvala je Vučića da u Ohridu potpuno odbaci francusko-nemački predlog.

Okupljeni su imali tri zahteva – da se odbaci evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, da Vučić podnese ostavku i da se raspišu odmah izbori.

Skup nije obezbeđivali uniformisana policija, već ljudi koje su angažovali sami organizatori.

S.Ć./Danas/NovaS

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu