Politika

Foto: Tanjug

21. 6. 2023. / 14.52

Skupština: Da li je Čović jači od Vučića i ko zna ko je ubio Olivera Ivanovića

Poslanici raspravljaju o smeni ministra policije Bratislava Gašića

Skupština Srbije nastavila je rad, a poslanici raspravljaju o smeni ministra policije Bratislava Gašića.

Jedna o tema bio je incident sa utakmice između KK Crvena zvezda i KK Partizan, kad je predsednik crveno-belih Nebojša Čović isterao policajce iz hale.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je ministra policije Bratislava Gašića, na današnjoj sednici Skupštine Srbije, da li su nadležni išta preduzeli nakon što je predsednik KK Crvena zvezda, Nebojša Čović, isterao iz hale pripadnike Žandarmerije. On je pitao da li je Čović moćniji od Vučića i da li je priveden zbog toga što je uradio.

Ministar policije Bratislav Gašić rekao je da će uvek biti na strani pripadnika MUP i da Čović "nije moćniji od Vučića", ali nije direktno odgovorio da li je Čović priveden i da li će biti sankcionisan.

"Naravno da Čović nije jači, ni od predsednika, ni od mene. Neću da dozvolim da se niko iživljava nad pripadnicima MUP-a. Sve će biti po zakonu, ne morate ništa da brinete“, rekao je Gašić.

Znamo ko je ubica Olivera Ivanovića

Bratislav Gašić je rekao da tačno znaju ko je ubica Olivera Ivanovića i da su tražili od nemačkih organa, pod čijom je, kako je rekao, zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da nam daju podatke.

“Imamo slike i sa aerodroma u Tirani kada je sleteo, imamo slike kada je ušao u Prištinu, kada je ulazio u stan. Naše pitanje je stalno bilo našim partnerima da nam daju slike sa kamera, kažu da je bila magla. Dajte nam snimke, uključite nas u istragu oko svega toga“, kazao je Gašić.

To što su nedostupni našim organima ne znači da neće moći da budu procesuirani, ali je slučaj rešen, naveo je Gašić.

Poziv na dijalog

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su u dnevnom kontaktu sa roditeljima dece OŠ “Vladislav Ribnikar“ i da se utvrđuje odgovornost za objavljivanje spiska za ubistvo dece iz te škole.

“U toku je interna kontrola u MUP-u, odgovorni će odgovarati za to što je urađeno. Samo da vidimo tačno šta se desilo i ko je odgovoran, ali nemojte da pokušavate da zloupotrebite zahteve roditelja“, rekla je Brnabićeva.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je osnovna tema politička odgovornost od koje nisu, niti će bežati.

Pokazatelj političke odgovornosti opozicije je, kako je rekla, to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre 26 dana pozvao sve predstavnike opozicije da dođu na razgovore kako bi se "rešila na demokratski način kriza, a da se time ne podriva stabilnost zemlje u teškim okolnostima".

“Još uvek se niko nije odazvao pozivu na razgovor“, napominje premijerka.

Biljana Đorđević iz "Ne davimo Beograd – Zeleno levi klub" izjavila je da opozicioni članovi parlamenta nisu nikada dobili poziv Vučića, već ih je pozvao preko medija, bez ikakvog formalnog papira.

“Meni je jasno da vlast ne razume koncept političke odgovornost, ali je građani razumeju. Samo demokratsko društvo može biti odgovorno društvo“, navela je Đorđevićeva.

Prema njenim rečima, razlozi za smenu Bratislava Gašića tiču se “sveobuhvatnog stanja i zloupotreba bzebednosnog sistema, ali i reagovanja, odnosno nereagovanja u vezi sa tragedijama u Ribnikaru i Mladenovcu“.

B.G./RTS/FoNet/Nova.rs

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu