Vesti

Uspešan završetak sednice: Skupština Srbije

22. 10. 2022. / 1.57

Skupština Srbije: Izglasana četiri nova ministarstva

Od utorka u podne do petka gotovo pred ponoć, poslanici Srbije su glasali o izmenama Zakona o ministarstvima i odlučili da budući Parlament ima 25 ministarstava. Nije usvojen ni jedan od 65 mandata. Ovim izglasavanjem stvoreni su uslovi za formiranje nove Vlade, čiji će se ministri znati sutra, nakon sednice Srpske napredne stranke

 

Kasno sinoć Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o ministarstvima, po kojima će Vlada Srbije imati 25 resora, četiri više nego do sada, pri čemu će neka ministarstva biti nova, a neka razdvojena

Poslanici su od utorka u podne raspravljali o izmeni ovog Zakona, ali najmanje o toj jedinoj tački dnevnog reda.

Za izmene je glasalo 150 poslanika, protiv su bila 44, a jedan poslanik nije glasao. Za zakon u načelu je glasalo 149 poslanika, protiv je bio 4, a četiri poslanika nisu glasala.

Poslanici su podneli 65 amandmana, ali nijedan nije prihvaćen. Takođe nisu usvojeni ni razlozi poslanika koji su se zalagali da i ovaj saziv Skupštine ima 21 ministarstvo kao i prethodni, kao ni predlozi da se formiraju ministarstva za dijasporu, odnosno za Kosovo i Metohiju.

Novi resori su:

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine i Ministarstvo za javna ulaganja, što je do sada bila Kancelarija Vlade Srbije. Dosadašnje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je razdvojeno i formiraju se Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Razdvaja se i dosadašnje Ministarstvo omladine i sporta, pa će nova ministarstva biti Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo sporta, a razdvojeno je i dosadašnje Ministarstvo kulture i informisanja i formira se Ministarstvo kulture i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

S obzirom da su izmena Zakona o ministarstvima usvojene, naredne nedelje će početi nova sednica na kojoj će mandatarka Ana Brnabić izneti ekspoze i predlog budućih ministara.

Pre toga, sutra u nedelju, kadrovska rešenja u novoj vladi biće doneta na sednici predsedništva Srpske napredne stranke.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu