Rasprava o budžetu za 2023. godinu

Skupština Srbije: Burna rasprava

Foto: Milica Vučković/Fonet

7. 12. 2022. / 13.45

Skupština Srbije: Kao pre bojkota

Burna rasprava, pa prinudna pauza, pa još burnija rasprava i prerani odlazak na ručak. Tako je izgladalo prepodnevno zasedanje u Skupštni na kojem je trebalo da se raspravlja o budžetu za 2023. godinu koji je predložila Vlada

Sednica Skupštine Srbije o budžetu za 2023. godinu je u sredu bila prekinuta na samom početku, posle čega se nastavilo sa diskusijom, to jest sa poslaničkim prepucavanjima, da bi onda ponovo bila prekinuta: prvi put zbog toga što  je nekolicina opozicionih poslanika sa svojih mesta mahalo Poslovnikom o radu jer predsedavajuća Sandra Božić nije dozvolila opoziciji da govori o skoro polovini amandmana koje su podneli na Zakon o budžetu, čime je, kažu, prekršila Poslovnik; drugi put su ustali iz poslaničkih klupa revolntirani, ponovo, "zbog konstantne poverde Poslovnika“ predsedavajućeg, ovog puta predsednika Skupštine Vladimira Orlića, u korsit vladajuće većine i njegovog uvredljivog, patronističkog i neprijateljskog odnosa prema opozicionim poslanicima. Posle kraće rasprave Orlić je objavio da se ide na pauzu zu ručak.

Nekoliko opozicionih frakcij su na početku sednice istakli plakate sa natpisom "mrak u Srbiji bez slobodnih medija“.

Potcenjivački odnos prema opoziciji

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac upozorio je na "potcenjivački odnos" rukovodstva Skupštine, a pre svega članova Vlade, zbog načina na koji se odnose prema Poslovniku o radu i jednom od najvažnijih zakona koji se donosi, onom o budžetu za narednu godinu, jer u sali nema ni premijerke Ane Brnabić ni većine ministara.

"Ovim zakonom se odlučuje o sudbini ljudi, a rekli su da imaju važne sastanke. Šta je to važnije od budžeta? Ovo je duboko poniženje građana i Skupštine. Oni znaju da oni upravljaju Skupštinom i da će na zvonce biti izglasano ono što predlože“, rekao je Lutovac.

On je poručio da opozicija neće dozvoliti uskraćivanje prava poslanicima, "organizovaće se i pružiti otpor".

Na isto je upozorio i zamenik šefa poslaničke grupe Moramo – Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta, koji je rekao: "Svaki put kad budete kršili zakon blokiraćemo rad Skupštine“.

Poslanik kluba Ujedinjeni Borko Stefanović konstatovao je da je na delu "opasan presedan koji narušava pravni poredak zemlje“ jer se odbijanjem da se stave na dnevni red amandmani opozicije polovina građana ove zemlje koja je za njih glasala proglašava za neprijatelja.

"Pogazili ste pravo na podnošenje amandmana. To je opasno za naš poredak, još nerođenu demokratiju i budućnost ove zemlje“, ocenio je Stefanović.

A poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević, kome je ovo  četvrti skupštinski mandat, je rekao da mu nikad do sada nije odbijeno da se amandman koji predlaže stavi na dnevni red, a sad se odbijaju bez ikakvog obrazloženja. On razlog vidi u "paničanom strahu“ vladajućih partija od gubitka vlasti, jer će biti uhvaćeni "sa rukama u pekmezu".

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu