Na licu mesta

Foto: Ivona Simonović

25. 7. 2023. / 19.19

Skupštinijada 2023: Studenti organizovali “letovanje” ispred Parlamenta

Brćkanje u bazenu, roštilj, limunada i krofne pod suncobranom -  ovako neformalna grupa “Studenti protiv nasilja” protestuje ispred Narodne skupštine

“Platili smo domove, pa nemamo za more” stoji na transparentima koje su studenti pokazivali prolaznicima ispred Narodne skupštine. Ko je stao da se malo odmori na šarenim ležaljkama, mogao je da se uveri da je sve baš kao na letovanju. Studenti su doneli roštilj na kome su se pekli ćevapi, frizbi i lopte za odbojku, a za one kojima je bilo najvrelije našao se bazen napunjen vodom.

Ni dekoracija nije izostala, palme su krasile ovo malo letovalište.

Ni poslanici nisu odoleli

“Protest će se raspasti jer će ljudi da odu na letovanje’ i slične stvari koje smo čuli od raznih ljudi. Hajde da im pokažemo da nisu u pravu” napisali su “Studenti protiv nasilja” na svom instagram profilu kao najavu za ovaj događaj. On je zaintrigirao mnoge, pa tako ovakvom improvizovanom godišnjem odmoru nisu mogli da odole ni neki narodni poslanici. Poslanik stranke Zeleno-levi front Radomir Lazović obišao je studente kako bi im pružio podršku. Sa njima je razgovarao i poslanik Ne davimo Beograd Đorđe Pavićević, a kod bazena je nekoliko minuta provela Biljana Stojković iz Moramo-Zajedno.

Foto: I.S.

Studenti su doneli zvučnike i puštali svima dobro poznate ex-yu hitove, ali i evrovizijske popularne numere i sve ono što bi prolaznike asociralo na atmosferu sa Kušadasija ili Paralija. Iako organizatori, studenti nisu bili jedini "gosti“ odmarališta ispred Skupštine. Ponekad bi zastali turisti, roditelji sa decom, ali i prolaznici koji bi stali da se posluže hranom i pićem i pozdrave protest. “Najbolji studentski protest na kojem sam do sada bio, ‘96, ‘97 godina, ali ovo je kao neki summer edition”, rekao je jedan od prolaznika kroz osmeh dok je sipao limunadu u plastičnu čašu.

Ovde smo sa razlogom

Igra, pesma i sportske aktivnosti nisu stajale satima, ali studenti su tokom ovih zanimacija našli vremena i da podsete prolaznike zašto se oni danas nalaze ispred Skupštine.

Foto: I.S.

Student Fakulteta političkih nauka Lazar Simić obratio se između pesama na razglasu prolaznicima: “Dragi sugrađani i sugrađanke, pozdravljaju vas ‘Studenti protiv nasilja’. Danas letujemo ovde, ispred Narodne skupštine iz nekoliko razloga. Jedan od razloga jeste da su nam govorili da kada dođe leto i svi budu otišli na odmore, da niko više neće šetati za bolju i bezbedniju Srbiju. Zato smo mi odlučili da odmor dovedemo ovde gde smo se skupljali nedeljama, ispred Narodne skupštine. Pridružite nam se, ovo je letovanje otvoreno za sve dobre ljude, čekamo vas”.

Nakon kratke pauze, studenti su nastavili "odmor“. Publika iz autobusa posmatrala je jednu grupu kako za njih izvodi koreografiju uz pesmu “Makarena”, ali i dobro poznati “Ludi letnji ples”. Nije izostalo ni igranje narodnog kola oko bazena i pevanje pesama od grupa “Magazin”, “Yu grupa” ili “Partibrejkersa”.

Ceo događaj, u kome su učestvovali i predstavnici neformalne grupe “Mladi protiv nasilja”, će trajati od 16 do 22 časa.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu