Ekonomija

Foto: FoNet

6. 9. 2023. / 18.01

„Sloga“: Povećanje akciza je najava gladi za više od dve trećine građana

Današnju odluku poslanika o povećanju akciza derivata nafte, duvana, kafe i alkoholnih pića, Udruženi sindikati „Sloga“ ocenjuju kao ubrzano ekonomsko propadanje

Od 1. oktobra, akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta biće povećane za sedam odsto. Prema mišljenju vladajuće većine u Skupštini koja je izglasala izmene i dopune Zakona o akcizama, ovo povećanje će uvećati budžet oko četiri milijarde dinara i to samo do kraja ove godine.

Međutim, Udruženi sindikati Srbije "Sloga“ osuđuju ovo povećanje akciza i ističu da je ova mera još jedan udar na već osiromašeni narod, a posebno na radničke porodice, penzionere i one sa minimalnim zaradama.

Kako navode, vladajuća stranka koristi svaku priliku da pod maskom povećanja penzija i plata, manipuliše osećanjima građana, dok iza kulisa puni džepove sebi i svojim tajkunima.

"Sva njihove takozvana ’davanja’ nestaju kroz inflaciju i sada kroz novouvedene akcize, posebno na derivate nafte. Ovaj udar na ekonomiju će neminovno dovesti do povećanja cena životnih namirnica, transporta, proizvoda na zelenim pijacama i pekarama – što potvrđuju i brojni ekonomisti“, ističu u "Slogi“.

Smatraju da akcize znače "ubrzano ekonomsko propadanje, dodatno zaduživanje države i najavu gladi za više od dve trećine građana Srbije. Naša zemlja stoji na pragu potencijalnih socijalnih nemira jer nezadovoljstvo je sve prisutno“, poručuju iz "Sloge“.

S.Ć./Danas/Rešetka

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu