Region

Novi ljudi, novi zakon: Centar Ljubljane

Foto: AP

26. 4. 2023. / 19.51

Slovenci ispravljaju prošlost: Spomenik sa slovom Ć za „izbrisane“

U slovenačkoj javnosti je doživljeno kao dobar znak to što će u Ljubljani biti postavljen spomenik onima koji su pre 31 godinu izbrisani iz registra državljana Slovenije

U Ljubljani, uz reku Ljubljanicu, na prostoru nekadašnje fabrike bicikala "Rog", niče veliki javni park i kreativni centar. Na samom ulazu planirano je da stoji spomenik "izbrisanima" – gornji deo slova Ć.

To slovo je svojevremeno bilo znak da onaj ko ga ima u prezimenu pripada drugorazrednima u Sloveniji.

“Izbrisani” je naziv za gotovo 26.000 Jugoslovena koji su pre 31 godine izbrisani iz registra stanovnika Slovenije i tako izgubili ekonomska i socijalna prava i pravo zdravstvenu negu.

Sad, ovim spomenikom, Ljubljana se seća svih onih koji su preko noći izgubili pravo na posao, školovanje i stanovanje.

Slovenački Amnesti internešenel organizovao je otvorenu izložbu u centru grada. Od države zahtevaju novi zakon koji bi ispravio nedostatke postojećeg.

Na konkursu za spomenik koji je organizovala Ljubljana, pobedili su Vuk Ćosić, Aleksandar Vujović i Irena Vele. Slovenačka javnost je odluku o postavljanju ovog spomenika doživela kao korak ka uvođenju zakona kojim bi se ispravio sadašnji odnos prema nekadašnjim Jugoslovenima, a koji od države traži slovenački Amnesty International.

S.Ć./RTS

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu