U novom broju: Zdravstveni sistem i građanska prava

Foto: Privatna arhiva i Strahinja Aćimović/Tanjug

12. 1. 2023. / 12.36

Slučaj doktora Marka Lensa

Kako je grupa srpskih psihijatara zloupotrebila svoje zvanje da anatemizuje i proglasi neuračunljivom mentalno zdravu osobu, uglednog svetskog stručnjaka koji ih je tužio sudu? Pitanje je i kako su ti psihijatri, zarad ličnog interesa, smeli da koriste pečat Univerzitetskog kliničkog centra u dopisu MUP-u kada dr Lens nikada nije bio pacijent te bolnice? Deluje da je postojala i sumnjiva saradnja između psihijatara i policije, koja ga je proglasila za “bezbednosno interesantnu osobu”

Svetski priznat stručnjak u istraživanju i lečenju malignog melanoma hirurg Marko Lens (magistrirao na Harvardu i doktorirao na Oksfordu) svakog leta ima običaj da jedan deo odmora provede u Srbiji. Dr Lens je cenjen i kao estetski i rekonstruktivni hirurg, čiji su pacijenti svetski poznati političari, holivudske zvezde, članovi kraljevskih porodica, a osnivač je i proizvodnje medicinske kozmetike koja važi za jednu od najcenjenijih na tržištu. Iako je državljanin tri zemlje i poseduje tri pasoša (engleski, italijanski i srpski), dr Marko Lens kaže da je Srbiju najviše doživljavao kao svoju domovinu jer se tu rodio.

Ovog leta čuveni hirurg susreo se sa nečim zbog čega će o Srbiji, kako kaže, još dugo razmišljati sa osećajem straha.

“Kada smo porodica i ja početkom jula s aerodroma stigli u stan u Beogradu, nisam se još ni raspakovao a zvuk zvona na ulaznim vratima nas je presekao. Neko je zvonio dugo i uporno, odjednom smo čuli strogi muški glas: ‘Otvaraj, policija!’ Sa ukućanima sam se značajno pogledao, a kada smo otvorili vrata, na pragu su stajala dva inspektora u civilu. Kratko su mi, bez ikakvog objašnjenja, rekli da moram u policiju na saslušanje, u Odeljenje za javni red i mir…”

Tu je Marko Lens na insistiranje asvog advokata saznao da je u periodu od 9. juna 2022. godine do 2. jula 2022. godine bio na spisku “bezbednosno interesantnih osoba”.

A onda je policijski inspektor izvadio je poduži spisak osoba koje

su prijavile dr Lensa. Svi na tom spisku su srpski lekari iz oblasti psihijatrije koji rade u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije. Reč je o: prof. dr Aleksandru Jovanoviću, prof. dr Milanu Latasu, prof. dr Maji Ivković, prof. dr Srđanu Milovanoviću, prof. dr Sanji Totić Poznanović, asist. dr Slobodanki Pejović i asist. dr Bojani Savić.

U tom trenutku dr Lens je, kako kaže, shvatio da je to zapravo grupa lekara koju je on već bio tužio i prijavljivao za nesavesno lečenje svoje majke, kao i za zataškavanje slučaja za okolnosti i uzroke njene smrti…

 

Pročitajte ceo tekst Jelene Zorić u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (12. januara)

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu