U novom broju

Lov na čoveka: Slobodan Milenković

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

22. 7. 2022. / 7.55

Slučaj Slobodana Milenkovića: Tri ponude za inspektora – olovo, srebro ili čelik

Kada je treći put Milenković ušao u zgradu Palate pravde, sudska straža uputila ga je u podrum, a tamo ga je čekala tužiteljka Željka Nikolaidis. Svoju kancelariju zamenila je dežuranom pored pritvorskih ćelija – inače, tu se saslušavaju uhapšeni. Milenković je tokom ispitivanja imao pogled na čelične pritvorske rešetke. Poruka o tome šta mu spremaju ne može biti jasnija

Po treći put od kada ga je okrivljena bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović javno optužila da je narko-diler, načelnik Odeljenja za borbu protiv droga Slobodan Milenković pozvan je, u svojstvu građanina, na informativni razgovor u Više javno tužilaštvo. Tužilaštvo i ne skriva da pokušava da sazna imena njegovih saradnika i otkrije način rada s njima.

Sasvim je moguće da Milenković strahuje da njegovi saradnici ne završe kao doušnici njegovih kolega, koji su prethodnih godina ubijeni ubrzo pošto su njihova imena zavedena u službene policijske knjige. Ipak, ministar policije Aleksandar Vulin ekspresno je oslobodio inspektora čuvanja tajni i dozvoljava tužiteljki da ga ispita. Dakle, živote svojih saradnika Milenković treba da preda u ruke Željke Nikolaidis, u medijima označene kao tužiteljke koja je prethodnih godina radila upravo po nalogu Hrkalovićeve.

Inspektor je odbio da odgovara na tužiteljkina pitanja. Zdenko Tomanović, advokat Milenkovića, ističe da će podneti ustavnu žalbu kako bi se preokrenulo rešenje ministra unutrašnjih poslova o skidanju oznake tajnosti.

“Jasno je da je ono što MUP radi povećanje ugroženosti inspektora Milenkovića”, kazao je Tomanović, dodajući da bi odavanje službenih tajni ugrozilo Milenkovićev život i život njegovih kolega.

“Ne može se pojedinac žrtvovati zbog nečijeg kolektivnog interesa zvanog Jovanjica. Ova kampanja će se završiti ili kada oni sruše Jovanjicu ili kada Jovanjica sruši njih”, kazao je Tomanović, dodajući da je Milenković iskoristio svoje pravo da ne odgovara na pitanja tužioca.

Pored ustavne žalbe, Tomanović je najavio i podnošenje pritužbe Zaštitniku građana, ali i dve radnje pred međunarodnim institucijama….

 

Pročitajte ceo tekst Jelene Zorić u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (21. jula)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu