Vesti

Dopao se Ukrajincima zato što je služio narodu: Volodimr Zelenski u seriji "Sluga naroda"

Foto: Screenshot

26. 3. 2022. / 16.19

Sluga naroda: Kad život postane film

Serija Sluga naroda u kojoj Zelenski postaje predsednik države, veliki je hit televizijskih kanala svuda po svetu. Kao što u seriji Merkel nije primila Ukrajinu u Evropsku Uniju, tako je u stvarnosti nisu primili ni članovi EU. Producent serije donira Ukrajinu

Nekako baš u momentu dok je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski govorio pred Američkim kongresom i pitao ih da li je previše ako traži da se zaustavi "ruski teror koji Evropa nije videla 80 godina“, tamošnja striming platforma Netflix objavila je će ponovo emitovati seriju Sluga naroda koja je Zelenskog proslavila kao glumca.

"Tražili ste, i evo: Sluga naroda ponovo u SAD“ objavili su na Tviter nalogu.

Od kako je počela ruska invazija na Ukrajinu, Sluga naroda je na programima britanskog Channel 4, grčke ANT i rumunske PRO TV. Distributer ove serije  kaže da su samo prošle nedelje postigli petnaestak dogovora, da su u pregovorima sa televizijama iz još 20 zemalja među kojima je i Latinska Amerika. Samo iz Italije prava za prikazivanje tražilo je četiri televizije.

Premijerno je emitovana u Ukrajini 2015. godine, i ima tri sezone.

Četiri godine kasnije, naslov serije bio je slogan kampanje Zelenskog zahvaljujući kojoj je osvojio gotovo tri četvrtine glasova Ukrajinaca i postao predsednik države.

Pre njega, glumac Ronald Regan je bio američki predsednik u dva mandata, Arnold Švarceneger je bio guverner Kalifornije, a komičar Marjan Šarec je postao premijer Slovenije. Međutim, samo je Volodimir Zelenski prihvatio da bude na čelu države čiji je jedan od problema ratna opasnost od Rusije.

U seriji, Zelenski je glumio profesora istorije Vasilija Petroviča Goloborodkova koji zahvaljujući viralnom snimku u kome srčano govori o korupciji u Ukrajini, postaje predsednik. TV kritičari smatraju da je lik koji je glumio Zelenski postao popularan zato što doslovce služi narodu.

U jednoj od epizoda, "slugu naroda“ telefonom zove Angela Merkel, tadašnja nemačka kancelarka, i javlja mu da je Ukrajina primljena u Evropsku Uniju. "Narod Ukrajine već mnogo dugo čeka ovu srećnu vest“, odgovori joj presrećni lik iz serije. "Ukrajina? Pa ja sam zvala Crnu Goru“ odgovorila mu  je Merkel.

Slično se desilo i u stvarnosti.

Evropski parlament je 1. marta stojećim ovacijama pozdravio govor predsednika Ukrajine Zelenskog u kome je rekao da ukrajinski narod otporom Putinovoj agresiji pokazuje koliko je blizak sa EU, apelujući na evropski blok da ga ne izneveri i nađe način kako da prevaziđe birokratske prepreke i primi ga u EU. "Ovo pitanje danas nije na dnevnom redu, moramo da radimo na praktičnijim pitanjima, da damo odgovor za naredne sate, a ne za naredne godine“ odgovorio mu je Jozep Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

Cena otkupa prava za prikazivanje Sluge naroda je, podrazumeva se, poverljiva. Zna se samo da Eccho Rights, producent serije, zapošljava oko 40 ljudi u Stokholmu, Londonu i Istambulu, te da je za sad donirao 50.000 evra ukrajinskom Crvenom krstu.

S.Ć

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu