Društvo

Ispunila obećanje: Jelena Trivan

Foto: Andrija Vukelić/Tanjug

24. 12. 2022. / 14.44

Promena na čelu „Službenog glasnika“: Odlazi Jelena Trivan

Nakon osam godina, Jelena Trivan više neće biti direktor „Službenog glasnika“ zato što jer tako i obećala kad je prošle godine postala generalna direktorka Telekoma Srpske

Jelena Trivan više neće biti direktorka "Službenog glasnika“. Očekuje se da će je na tom mestu zameniti Mladen Šarčević, nekadašnji ministar prosvete. Očekuje se da će ova promena biti ozvaničena nakon novogodišnjih praznika, na prvom zasedanju Vlade Srbije.

"Ispunjavam obećanje koje sam dala kada sam postala direktor Telekoma Srpske da neću obavljati dve funkcije, da ne smatram to moralnim i da smatram da ova kuća zaslužuje da ima novog direktora“, rekla je Trivan.

Pre godinu dana ona je postavljena za generalnu direktorku Telekoma Srpske u trenutku kada je još uvek obavljala funkciju direktora "Službenog glasnika“

Objasnila je da je ostala na čelu "Službenog glasnika“ na zahtev Srbije, dok se ne završe izbori i izbori za nacionalne savete, koje je njena dosadašnja kuća uradila "na častan i odgovoran način“.

Podsetivši da je došla u "Službeni glasnik“ kada je kuća bila "u lošijem stanju“, Trivan je navela da očekuje da će njen "naslednik imati lakši posao“ od nje.

"Predajem firmu koja i ovu godinu završava u plusu, sa pozitivnim finansijskim rezultatima i koja će nadam se isto tako nastaviti da napreduje“ – istakla je Trivan.

Jelena Trivan je bila direktor "Službenog glasnika“ osam godina. Smatra da kuću ostavlja "sa impresivnim rezultatima na izdavačkom polju i polju kulture, sa tri nagrade za izdavača godine, dve međunarodne nagrade za izdavača godine, tri za izdavački poduhvat godine“.

Privatno, zadovoljna je što je za vreme njenog mandata objavljeno 2000 naslova, što je obnovila knjižaru "Geca Kon“ u Knez Mihailovoj ulici, i što je učinila da se spase izdavačka kuća "Prosveta“.

Kako je objavila "Politika", Mladen Šarčević će najverovatnije biti direktor i  "Službenog glasnika" i "Zavoda za udžbenike".

Šarčević je za taj dnevnik istakao da ništa o prelasku na dva pomenuta direktorska mesta još ne može da govori jer se o svemu govori u nezvaničnoj formi. Istakao je da je u toku dvogodišnjeg boravka na visokoj savetničkoj funkciji malo govorio u javnosti, a mnogo radio, naročito na reformi visokog strukovnog obrazovanja i daljem razvoju obrazovne strategije na raznim nivoima.

"Ne mogu da vam potvrdim da li objedinjene direktorske funkcije znače i rad na nacionalnim udžbenicima, ali bilo bi dobro da neko u zemlji brine ko štampa knjige i za douniverzitetsko i visoko obrazovanje", naglasio je Mladen Šarčević u razgovoru za "Politiku”.

Mladen Šarčević je nedavno izabran za poverenika Saveta za obrazovanje, nauku i tehnologiju, koji je formirao beogradski odbor Srpske napredne stranke.

U ovom trenutku on je specijalni savetnik za obrazovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, a na toj poziciji nalazi se otkako je završio ministarski mandat.

S.Ć./FoNet/Danas/Politika

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu