Kosovo

Priština "progoni "Srbe: Goran Rakić i Petar Petković

Foto: Instagram

3. 11. 2022. / 17.19

Smenjen srpski direktor policije na severu Kosova: „Progon srpskog naroda“

Direktor direkcije kosovske policije za region Sever Nenad Đurić je smenjen zato što je odbio da policajci srpske nacionalnosti učestvuju u preregistraciji na tablice sa oznakom „Republika Kosovo“. Srpska lista govori o „progonu“ Srba i preti izlaskom iz kosovskih lokalnih institucija na severu, ali ne iz Vlade Aljbina Kurtija

Nakon što je direktor direkcije kosovske policije za region Sever Nenad Đurić juče odbio da sprovodi preregestraciju vozila u vlasništvu kosovoskih Srba sa srpskih na kosovske tablice sa oznakom "Republika Kosovo“, Policijski inspektorat Kosova (PIK) je danas predložio suspenziju Đurića, piše Kossev.

Kako je navela kosovska policija, Đurić je smenjen zbog nesprovođenja zakona i zvanične odluke. Tvrde da neće tolerisati umešanost bilo koga od svojih zaposlenih u aktivnosti ili radnje koje su u suprotnosti sa zakonom, a odbijanje naređenja to jeste. Đurića je na mesto komandira za region Sever još 25. juna 2013, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, postavio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi.

Kosovoska policija nije navela da li su pokrenute i neke druge mere u vezi sa onim za šta se Đurić tereti, prema prethodnom predlogu iz PIK-a, a to su "krivična dela sabotaža i poziv na otpor“.

Skoro istovremeno, smenu Nenada Đurića u Beogradu je potvrdio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. On je optužio kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za cilj ima "progon srpskog naroda“ i da je prekršio Briselski sporazum.

Odgovor Srpske liste

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da je za subotu zakazao hitan sastanak svih predstavnika kosovskih institucija na severu Kosova, na kome će im predložiti da svi Srbi napuste "kosovske institucije" na severu, počev od njega lično, pa do Srba iz lokalnih samouprava, tužilaštva, suda, policije, i svih ostalih organa. Rakić nije zapretio izlaskom predstavnika Srpske liste iz Vlade Aljbina Kurtija.

Rekao je i da su Ðurića na poziciju direktora Regionalne direkcije Sever birali Srbi i četiri gradonačelnika sa severa i da Priština "nema nikakvo pravo da preduzima bilo kakve sankcije prema njemu“.

"Svi mi smo u kosovske institucije ušli, jer je to bio deo Briselskog sporazuma“, izjavio je Rakić, a pošto Priština "ne poštuje potpisano“, jasno je da nemaju više šta da traže u tim institucijama, jer je očigledno da Priština "bez ikakvih posledica krši svaki od potpisanih sporazuma“.

Iako je ovo objektivno najveća kriza na Kosovu posle dugo vremena, za sada nije sazvan hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije i kosovski Srbi nisu tražili urgentan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je danas govorio o obaranju dronova.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu