Vesti

Foto: Tanjug

22. 10. 2022. / 12.17

Šordoš zove na protest: Oslobodimo Novi Sad

Sutra, na Dan oslobođenja Novog Sada, inicijativa Ekološko protest ovog grada zove građane na protest protiv uništavanja prirode oko Dunava zbog izgradnje četvrtog mosta. Noć je protekla mirno iako se činilo da neće. Jutros su na Šordoš stigle građevinske mašine

Inicijativa Ekološki front Novi Sad pozvala je građane sutra na protest protiv izgradnje četvrtog mosta preko Dunava, ne bi li spasili prirodu oko reke.

Protest je zakazan na Dan oslobođenja Novog Sada.

"Novi Sad je opet okupiran. Kako tog 23. oktobra, tako i danas, posle 78 godina, potrebni su mu hrabri ljudi da ga oslobode od okupatora, domaćih i stranih. Skupimo se u nedelju da kažemo ‘ne’ stranim okupatorima, njihovim kompanijama i kapitalu, ali i domaćim kolaborantima Milošu Vučeviću i Srpskoj naprednoj stranci, njihovim poslušnicima u institucijama, službama i medijima", navedeno je u saopštenju.

Kasno sinoć aktivisti koji od juna ne napuštaju Šordoš, rukavac Dunava u Novom Sadu, javili su da misle da ih je opkolila policija.

Naveli su da su "tokog celog danas su bile tri marice, bili su u šumi i čuvali su kineske radnike koji su dodatno ojačavali ogradu koju su postavili pre par dana“, a da je kasno sinoć  "stigao i još jedan autobus sa policijom koju su rasporedili i sa strane Kameničke ade, gde upravo postavljaju improvizovani most. Ne znamo da li im je plan da nas u toku noći jednostavno ‘počiste’, ali mi se i dalje nećemo povući”, naveli su aktivisti.

Noć je protekla mirno. Sinoć je na lice mesta stiglo policijsko pojačanje, a bili su upaljeni i reflektori, kako bi radnici kineske kompanije CRBC popravili ogradu gradilišta, koja je bila srušena na građanskim protestima u četvrtak.
Jutros su na Šordoš stigle građevinske mašine, dok mašina za deminiranje terena za buduće gradilište od juče radi na Kameničkoj adi preko puta Šordoša.

U četvrtak, u najnovijem televizijskom intervjuu, predsednik Vučić je rekao da je taj most "ključan je za komunikaciju i saobraćaj cele Vojvodine i sever Srbije“.

Pojasnio je i da  "ne gradimo mi privatnu prćiju za nekoga, već gradimo most koji spaja auto-put Beograd – Novi Sad E75, pa do Bulevara Evrope i sa novim mostom i auto-putem E70 prema Rumi i Šapcu".

Konstatovao je da su se u Srbji pored "antiputara" pojavili i "antimostari" i pridružili se onima koji protestuju protiv investicija i razvoja države.

Tokom prošlonedeljnih protesta građana na Šodrošu bilo je privedeno oko 15 građanskih i opozicionih stranačkih aktivista, protiv kojih su podnete prekršajne i dve krivične prijave, zbog navodnog napada na službeno lice u obavljanju dužnosti.

Danas, pozivajući građane da im se pridruže, iz inicijative su poručili "ovo je naš grad, naša je šuma i voda, naša zemlja i vazduh. Odgovornost imamo da Novi Sad branimo. I ponovo oslobodimo".

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu