Beograd

Reka pretvorena u deponiju: Splavovi na Savi

Foto: FoNet

17. 12. 2022. / 10.55

Splavovi na Savi: Vlasnici danas opet protestuju, ali ne zbog smeća

Za uklanjanje otpada oko i ispred splavova nadležni su prvenstveno njihovi vlasnici. Pa ipak, Sava se ne vidi od đubreta oko splavova. Njihovi vlasnici danas opet protestuju, ali ne pominju da ih to đubre zabrinjava

Danas su objavljene dve vesti o splavovima u Beogradu: o održavanju još jednog protesta njihovih vlasnika, i o neverovatnoj količini smeća između splavova na Savi.

Fotografije koje je objavila agencija FoNet pokazuju da se Sava ne vidi od otpada pa i metalnih burića, plastičnih flaša, kesa, guma. Zaposleni na splavovima su rekli da nije njihova obaveza da to očiste i ne zanima ih šta se dešava, a kažu da ako gostima ne smeta, ne vide zašto bi njima smetalo.

Prolaznica sa kojom je razgovarao reporter FoNeta rekla je da je to stalni problem i da ljudi koji žive u blizini keja danima prijavljuju nadležnima taj problem, ali još niko ne radi ništa kako bi se reka očistila.

Ona veruje da nadležni ne smeju da reaguju i da pišu kazne vlasnicima splavova, koji bez posledica mogu da oštećuju Savski kej i da buše reni bunare.

Dežurna dispečerka Beokom servisa izjavila je FoNetu da su vlasnici splavova u obavezi da to očiste.

"Za uklanjanje otpada oko i ispred splavova nadležni su prvenstveno njihovi vlasnici. Svakako ću zabeležiti ovo što ste rekli, pretpostavljam da to treba da prosledim vodnoj inspekciji“, rekla je ona.

Vlasnici splavova koji su za danas u 12:30 najavili protesnu vožnju, ne pominju da im smeta smeće.

Oni se bune protiv "neustavnih, nezakonitih i diskriminatorskih“ propisa primenjenih u Oglasu za prikupljanje pismenih ponuda za zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini na teritoriji Grada Beograda.

Početkom decembra, vlasnici splavova su već jednom protestovali zbog istih ovih razloga. Podsetimo, u oktobru je Grad Beograd doneo Odluku o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada, kako bi se sredilo priobalje. Planirano je da ubuduće umesto postojećih 100, ostane samo 30 splavova.

Licitacija je zakazana za 21. decembar.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu