Vesti

Foto: Printscreen

21. 10. 2022. / 17.34

Spor Telekoma i SBB-a: Međusobne nove i stare optužbe

Telekom tvrdi da ih SBB neosnovano napada zbog sopstvene odluke da ukine televizije Prva i B92, a SBB saopštava da su ove dve televizije sa nacionalnom frekvincijom nerazumno za emitovanje svog programa povećale cenu za 1000 odsto

Kompanija Telekom Srbija se umešala u u sporo između SBB-a i televizija Prva i B92. U petak je državna kompanija saopštila da Junajted grupa neosnovano napada svog najvećeg konkurenta, dok je kompanija SBB saopštila da je neprijatno iznenađena pozivom predsednika Srbije Aleksandra Vučića njihovim korisnicima da pređu na usluge Supernove Telekoma Srbije, čime je, kako su ocenili, "ponovo pokazao da vlast sve čini da uništi SBB“.

U saopštenju Telekoma navodi se da je Junajted grupa u januaru 2020. za emitovanje svojih kanala kablovskom operateru Supernova tražila više od dva evra po korisniku za grupu kanala, koja nije uključivala ni televiziju Nova S.

"Činjenica je da je Junajted grupa u zemljama gde ima kanale sa nacionalnom frekvencijom, konkretno u Crnoj Gori i BiH, tražila da im se ti kanali plaćaju jedan evro po korisniku i više meseci držala isključene te kanale kablovskim operatorima, kao sredstvo pritiska da prihvate tu cenu", navodi se u saopštenju.

Telekom je pitao kakva se namera i ekonomska logika kriju iza tvrdnje Junajted grupe i njihove kompanije SBB da njihovi kanali vrede više od dva evra, a tri nacionalna kanala treba da budu besplatna, iako oni plaćaju najviše poreza Srbiji i imaju udeo gledanosti viši od 25 odsto.

Vučić favorizuje Telekom

U svom saopštenju, SBB je ocenio da se Vučić kada je izabran za predsednika Srbije obavezao da će poštovati Ustav i zakone Srbije, što znači i da ne bi smeo u javnim nastupima da favorizuje bilo koga, pa ni kompaniju u državnom vlasništvu.

Citirajući Vučićevu izjavu da će "veliki pad da doživi SBB ako ne bude distribuirao Prvu i B92", iz SBB su ocenili da bi ono što je u intervjuu na TV Prva rekao predsednik svih građana u svakoj ozbiljnoj i demokratskoj zemlji bio bi povod za ostavku.

Dodali su da je tokom gostovanja zapravo potvrdio da ne postoji nezavisna institucija Regulatornog tela za elektonske medije (REM) koja samostalno odlučuje o nacionalnim frekvencijama, već (kako je Vučić rekao) da "država nije slučajno odredila koji kanali treba da budu nacionalni".

"Već dugo smo svedoci da Vučić prikriva neuspehe kompanije Telekom Srbija, ali i da vlast i svi njeni organi svakodnevno rade protiv kompanije SBB, pokušavajući da ostvare sve onako kako piše u Telekomovim ciljevima – ‘izbaciti SBB iz Srbije da ne bi bilo finansiranja televizija N1 i Nova S'", naveli su iz SBB-a.

Dodali su da nije prvi put da Vučić daje izjave protiv SBB-a i navija za Telekom Srbija.

I.S./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu