Vesti

Dosta im je zastrašivanja: Kosovska Mitrovica

Foto: Tanjug

22. 8. 2022. / 10.05

Srbi sa Severa Kosova: Vučić više ne može da nas upotrebljava kao svoj teatar

Građani Severa Kosova smatraju da postoji prećutni sporazum između Vučića i Kurtija. Kažu da je nepotrebno zastrašivati narod i stvarati nepoverenje. Predstavnici kosovske vlasti kažu da je Vučić lagao i pokazivao zastarela dokumenta

Jučerašnje obraćanje naciji predsednika Aleksandra Vučića izazvalo je, naravno, reakcije onih koji se njegove najnovije poruke najviše tiču – građana Severnog Kosova koje prenosi KoSSev.

U zajedničkom saopštenju, građanska inicijativa "Srpski opstanak“ i Građanska inicijativa za Zubin potok smatraju da je predsedniku Srbije jasno da Sever KiM-a "više ne može da upotrebljava kao svoj teatar“.

Kažu da je "on je pribegao strahovitim nastupima u kojima ne govori ništa konkretno, pa tako ni današnja konferencija za medije nije nikakav izuzetak“.

Zabrinuti su zbog "najnovijeg ulivanja straha srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji“.

"Pored toga što je predsednik Aleksandar Vučić danas pokazao da postoji prećutni sporazum između njega i gospodina Kurtija, on je dokazao i da svojski uživa u tome da plaši narod svojim nastupima. Narod je dovoljno preplašen aktuelnom situacijom i nepotrebno je dodatno ulivati strah, stvarati nepoverenje i zastrašivati preostali srpski narod“, poručili su.

Iz ovih inicijativa podsećaju i na Vučićeve navode da su mu iz Srpske liste rekli da će da napuste kosovske institucije za 30 dana ukoliko se "nastavi pogron“.

"Mogućnost da Srpska lista izađe iz institucija ne ogleda se u tome da li će se nešto uraditi prosečnom, običnom narodu već njihovim pretpostavljenima, što smo i imali priliku da vidimo sa lančanom reakcijom u kojoj je 10 gradonačelnika izašlo sa istim tekstom. S druge strane, predsednik je ostao bez teksta, pa se uhvatio nekih Čečena, Turaka i Novopazaraca kako bi sa – verovatno izmišljenom pričom – stavio naglasak na tzv. Zelenu transverzalu, pa da imaju ljudi čime da se zanimaju dok čekaju još žešće zastrašivanje naroda preko televizijskih ekrana u predstojećim danima“, poručili su.

Predsedniku Srbije su poručili – "prestanite da pokušavate da nas plašite“.

KoSSev prenosi i reakcije predstavnika kosovske vlasti.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja kaže da je Vučić "lagao“ kad je rekao da je za specijalne jedinice potrebna dozvola KFOR-a i gradonačelnika za ulazak na Sever.

Nazivajući ga Miloševićevim ministrom propagande, kazao je da je Kosovska policija ovlašćena da osigura vladavinu prava i bezbednost za sve građane širom Kosova, te da se obaveza koja nalaže traženje saglasnosti KFOR-a odnosi na KBS.

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Kosova, Agim Veljiu tvrdi da je Vučić juče na konferenciji pokazao novinarima dokument kojim je Priština ukinula važenje KS tablica još 2020. godine.

Podsetio je da je on bio taj koji je potpisao dokument i stavio van snage KS oznake, navodeći da je primarna dužnost i obaveza svih čuvanje "subjektiviteta i suvereniteta Kosova“.

Vučićevu poruku da je u Briselu tražio formiranje ZSO, gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi prokomentarisao je na Tviteru , uz fotografiju Kurtija, Vučića i Lajčaka. Pozvao je da se u dijalog uključi pitanje Albanaca koji žive na jugu Srbije.

"Inače je apsurd i besmislica, kršenje osnovnih ljudskih prava Albanaca Doline, da se srpskoj manjini na Kosovu daje neka vrsta ‘kantona u helvetskom stilu’ sa punim izvršnim i zakonodavnim ovlašćenjima. Dakle, država u državi“, poručio je Arifi.

S.Ć./KoSSev

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu