Vesti

Niski plovidbeni deo Dunava: Brod Sava

Foto: Tanjug

3. 9. 2022. / 11.29

Srbija pomaže Bugarskoj: Dunav će opet biti plovan

Danas je potpisan sporazum koji omogućava da mehanizacija Srbije pomogne Bugarskoj da uspostavi plovidbu Dunavom, i tako oslobodi ugalj, žitarice i ostalu robu koja je namenjena Srbiji

Sporazumom koji su danas potpisali Tomislav Momirović ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,  i Petar Dojkov ambasador Bugarske u Beogradu, omogućeno je da naša mehanizacija pomogne da se u Bugarskoj uspostavi plovidba Dunavom.

Dunav je kroz našu zemlju plovan, ali u Bugarskoj postoji 14 kritičnih tačaka zbog čega je onemogućeno dopremanje uglja i žitarica.

Najkritičnija je tačka  Lebane, gde je zarobljeno "milion i dvesta hiljada tona uglja, 400.000 tona žitarica, ogroman broj sirovina za našu metalsku i hemijsku industriju“, rekao je Momirović.

"Obezbeđivanjem plovnosti Dunava u Bugarskoj omogućujemo našim energetskim kapacitetima da iskoriste taj ugalj, da manje struje uvozimo", kazao je Momirović.

Dodao je da će radovi na Dunavu trajati oko 60 dana, te da očekuje da će se u tom periodu omogućiti plovnost reke.

A do tada, "jedan deo prebacuje na drum i železnicu, ali ona ne može da podrži ovoliki saobraćaj. Jedan rečni tanker zamenjuje 144 kamiona cisterne, jedan brod koji prevozi rasuti teret zamenjuje 70 kamiona", navodi Momirović.

S.Ć./Tanjug

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu