Politika

Foto: N1

8. 5. 2023. / 18.16

„Srbija protiv nasilja“: Protesti u više gradova

Protesti se održavaju u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu, Čačku

U više gradova u Srbiji organizovani su protesti povodom dve velike tragedije koje su se dogodile prošle nedelje. Protesti se održavaju u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Čačku.

Okupljanje ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu počelo je oko 17.30, da bi u 18 sati bio postavljen transparent "Srbija protiv nasilja" koji su držali lideri opozicije, pole čega je formirana kolona za šetnju do Vlade Srbije.

Skup je počeo minutom ćutanja za stradale. Niko iz opozicije nije govorio na skupu.

Pročitani su i zahtevi da se smeni rukovodstvo REM-a, da ministar policije Bratislav Gašić i direktor BIA podnesu ostavke, da se oduzmu nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi i zabrana tabloida koji promovišu nasilje.

Takođe, zatraženo je i sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji kao i, kako su dodali, dugoročna rešenja koja je neophodno primeniti kako do ovakvih (tragičnih) događaja nikada više ne bi došlo.

Rok za ispunjenje svih zahteva je do petka 12. maja.

Zahteve je pročitala nastavnica srpskog jezika Marina Vidojević.

Foto: Strahinja Aćimović

Nakon pročitanih zahteva, kolona je krenula u mirnu šetnju beogradskim ulicama do zgrade Vlade Srbije.

Na Trgu slobode u Novom Sadu okupljaju se građani na protestu "Sve mora da stane" u organizaciji više opozicionih partija i organizacija.

"Pružamo punu podršku centralnom protestu u Beogradu ‘Srbija protiv nasilja’ i pozivamo građane širom zemlje da se samoorganizuju u svojim sredinama i solidarno ohrabre svoje sugrađane u zahtevanju odgovornosti ljudi bliskih vlastima i onih na vlasti koji snose odgovornost za trenutno stanje u društvu i raspad sistema", naveli su organizatori.

B.G./021.rs

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu