Protesti

Beograd, danas

Foto: Tanjug

17. 6. 2023. / 19.30

„Srbija protiv nasilja“: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac – više desetina hiljada građana

U četiri grada Srbije građani protestuju i najavljuju da ako vlast ne prihvati njihove zahteve, da će se sledeći put okupiti u još deset gradova

Sedmi građanski protest "Srbija protiv nasilja“ počeo je danas u 18 časova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

U Beogradu su se građani okupili ispred Narodne skupštine kako bi krenuli u šetnju ka Mostarskoj petlji, gde će zaustaviti saobraćaj do 21 čas.

Ulice Kneza Miloša, Bulevar kralja Aleksandra, Takovska i Trg Nikole Pašića blokirane su za saobraćaj, a prisutno je desetak saobraćajnih policajaca koji regulišu saobraćaj.

Među veoma brojnim građanima, prisutne su i kartonske figure sa likovima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, ministra policije Bratislava Gašića, direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina i republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac.

" Mi rudari znamo kako je kada se navikneš na mrak. Danas sam ovde da kažem da i dalje verujem u istinu. Danas sam ovde da kažem da nećemo prihvatiti društvo u kom nema odgovornosti i posledica", rekao je sa bine okupljenim građanima Nebojša Stanojević, rudar iz Aleksinca koji je preživeo tragediju u kojoj je poiginulo osam rudara.

"I Luka i Ognjen i David su moji drugovi koji su otišli iz ove zemlje, ne u potrazi za novcem, već za slobodom i pravdom, koje nisu uspeli da nađu u Srbiji", rekao je student FPN Pavle Cicvarić.

 Foto: Tanjug

Kako je rekao, studenti neće više ćutati.

"Zamenili smo Desanku Maksimović i J.J. Zmaja rijalitijima, Zmajem od Šipova, Jelenom Karleušom i Draganom J. Vučićevićem", rekao je on.

Ukoliko se ne ispune zahtevi, pored Niša, Novog Sada, Kragujevca i Beograda, protesti će biti organizovani u još 10 gradova, najavio je novinar i voditelj Smiljan Banjac.

"Ili će stati nasilje ili će stati Srbija“, rekao je i pozvao okupljene da krenu ka Mostarskoj petlji.

 Foto: Tanjug

U Novom Sadu građani su se okupili na Pozorišnom trgu, a predviđena je blokada raskrsnice Temerinske i Partizanske ulice do 21 čas. Ruta šetnje nije bila poznata do početka protesta  zato što je Ulica Jovana Subotića, kroz koju bi trebali da prođu građani, od petka raskopana i kroz nju je prolaz blokiran.

Foto: Tanjug

U Nišu su se učesnici protesta okupili ispred zgrade Skupštine Grada Niša, a nakon iznošenja zahteva, krenulo se  do Gradske kuće i kabineta gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, gde će skup biti završen.

Foto: Tanjug

U Kragujevcu protest je počeo na Đačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije, a nakon šetnje ulicama kroz centar grada završiće se kod Velikog parka.

"Da li je ičija fotelja važnija od nečijeg života, pitala je Staša Pavloviċ, moderatorka protesta u Kragujevcu.

Po njoj "sistem nije zakazao kada su u korov zarasle Šumarice, posečene lipe ispred Suda ili poplavljen Kragujevac, jer korito Lepenice ne održava grad nego Srbija vode koje su taj posao poverile nekoj privatnoj firmi. Vreme je da mi postanemo sistem a da oni odu niz vodu“, zaključila je ona.

Prema izveštačima iz Novog Sada, Kragujevca i Niša, ovo su najbrojniji protesti do sad.

S.Ć./N1/NovaS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu