Srbija

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

14. 5. 2023. / 8.09

„Srbija protiv nasilja“: Kragujevčani najavili dolazak u Beograd

Učesnici skupa protiv nasilja u Srbiji, održanom na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, rekli su da u zemlji ne može biti napretka dok se ne očisti od korova

Učesnici skupa "Srbija protiv nasilja", održanog juče u Kragujevcu, poručili su da neće odustati od zahteva koji su juče saopšteni u Beogradu i najavili da će u petak doći na skup ispred Skupštine Srbije.

Profesorka srpskog jezika Prve tehničke škole u Kragujevcu Marija Blagojević je na skupu protiv nasilja u Srbiji, održanom sinoć na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, rekla da u Srbiji ne može biti napretka dok se ne očisti od korova.

"Dok se korov i kopriva ne istrebe ne može se dobro seme posejati, dok se lažni apostoli ne otkriju, ne može nauka procvati, dok se ropski duhovi ne izobliče ne može sloboda sinuti", citirala je srpskog pesnika Jovana Jovanovića Zmaja profesorka Blagojević.

Ona je rekla da su prosvetni radnici “godinama i decenijama upozoravali šta će se desiti našem društvu zbog sistematskog urušavanja i nebrige prema najplodonosnijem stablu obrazovanju”.

"Ova tragedija nikada neće biti zaboravljena, niti postoje reči utehe. Jedini mogući način da ovi strašni događaji dobiju neku viši smisao je da se glas vapijućeg najglasnije čuje. Ukoliko ne istrajemo u zahtevima ovde više neće biti čak ni korova. Ovde će ostati samo pustinja, besplodna i suva", rekla je Blagojević.

Profesorka Blagojević je istakla da su u svim vremenima postojali poroci, nasilje i destrukcija, ali da su uvek “ocenjivani kao zlo i bolest koje razjedaju društvo, a kod nas se danas nude kao model ponašanja”, rekla je Blagojević i dodala da su “agresija, surovost i zločin postali vizitakarta u našem društvu“.

Blagojević je pozvala sve Kragujevčane da se u petak u 18 časova okupe ispred Skupštine Srbije u Beogradu, na skupu pijeteta Srbija protiv nasilja. Više od 2.000 uglavnom mlađih Kragujevčana okupljenih večeras na Đačkom trgu podržalo je sve zahteve koje je Blagojević pročitala, a najveće odobravanje odnosilo se na zahtev za smenu ministra Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Okupljeni su salvama aplauza pozdravili zahteve za momentalnu smenu svih članova REM, rukovodstva RTS i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi.

Među okupljenim građanima bili su opozicioni poslanici Stranke slobode i pravde Dalibor Jekić i Pokreta Moramo Nikola Nešić i predsednica Gradskog odbora Nove demokratske stranke Srbije Slađana Radisavljević.

Okupljeni građani su Đačkog trga prošetali centralnim gradskim ulicama do trga Kod krsta i potom se vratili nazad.

I.Đ./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu