Protest

Foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović

19. 5. 2023. / 7.19

„Srbija protiv nasilja“: Šta je plan za danas, a šta za posle?

Početak protesta zakazan je za 18 sati ispred Doma Narodne skupštine. Iz opozicije poručuju da imaju nekoliko scenarija, ali ih drže u tajnosti kako ne bi došlo do manipulacije

Treći po redu protest "Srbija protiv nasilja" zakazan je za danas u 18 sati ispred Doma Narodne skupštine. Osim mesta i vremena kad počinje, za sada nema više detalja o tome kako će izgledati današnje okupljanje građana.   

Kako je “Danasu” rečeno u opozicionim krugovima, sadržaj nekoliko pretpostavljenih i dogovorenih scenarija za protest drže se u tajnosti kako ne bi došlo do manipulacije.

Izvor lista navodi da će sigurno posle okupljanja biti organizovana šetanja, ali da sve zavisi od poteza vlasti.

Pročitajte još Studenti poručuju: Vidimo se ispred Skupštine

Međutim, kuda bi ta šetnja mogla da ide, kao i da li se planira nova blokada mosta Gazela, za sada se ne zna.

Tokom jučerašnje sednice Skupštine Srbije poslanici opozicionih stranaka više puta su ponovili da vladajuća koalicija ima rok do petka u 18 sati, za kad je i zakazan početak protesta, da ispune zahteve građana sa protesta "Srbija protiv nasilja", među kojima su ostavka ministra unutrašnjih poslova, smena članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i oduzimanje frekvencija televizijama Pink i Hepi.

Zamenik predsednika Stranke sloboda i pravda Borko Stefanović izjavio je za N1 da opzicija ima visoku muđusobnu koordinaciju i da, ukoliko zahtevi građana u Skupštini ne budu ispunjeni, imaju plan za dalje.

Na pitanje šta je plan, ako zahtevi ne budu ispunjeni na zasedanju Skupštine, Stefanović je rekao da plan postoji.

"Videćemo svi zajedno. Naravno da postoji plan i visoka koordinacija između svih opozicionih stranaka, koje su pozvale na proteste. Tehnički neko mora da prijavi skup, ali građani su ti koji predvode ovaj opravdani bunt, nastao iz tuge, očaja i straha“, navodi Stefanović.

Pročitajte još U novom broju: Srbija na civilizacijskoj raskrsnici

Stefanović nije želeo tačno da odgovori da li će biti održan novi protest i narednog petkaka, 26. maja kad je predsednik Aleksandar Vučić najavio miting Srpske napredne Stranke u Beogradu.

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović izjavio je da nije za to da se narednog petka, u vreme kada je zakazan miting Srpske napredne stranke, održi i protest "Srbija protiv nasilja".

"Moj stav je ne treba da radimo ništa što će dovesti do zaoštravanja među građanima koji glasaju za ovu ili onu opciju. Nisam za to da se narednog petka organizuje taj skup“, rekao je Grbović za televiziju Nova.

On je naglasio da borba građana i opozicije nije vremenski limitirana i da opozicija treba da pokaže političku odgovornost.

"Moramo da pokažemo političku odgovornost. Onu odgovornost koju predsednik države ne pokazuje kada u ovakvim tenzijama najavljuje izbore. To može da uradi samo neko ko svojoj zemlji ne misli dobro“, ocenio je Grbović.

B.G./Danas/N1/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu