Kultura

Politika ne treba da se meša u filmska posla: Srđan Dragojević

Foto: Tanjug

1. 10. 2023. / 20.10

Srđan Dragojević: Predlog po kome na izbor srpskog filma ne bi uticala politika

Filmski centar Srbije odbija predlog da našeg predstavnika za Oskara bira oko 500 autora iz struke, što bi onemogućilo lobiranje i neumetničke interese

Odluka Komisije filmskog centra Srbije da za Oskara u kategoriji inostrani film kandiduje "Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića a ne neki od tri filma već afirmisana u svetu je, naravno, neopoziva, i jedino što sad preostaje je da se govori o toj propuštenoj šansi kako se ne bi ponovila. Bez obzira što se ponavlja već ko zna koji put.

Reditelj Srđan Dragojević smatra neverovatnim da se na osnovu dosadašnjeg iskustva nije naučilo "da lokalne teme na filmu zanimaju samo gledaoce na lokalu. Amerikanci nemaju pojma o evropskim dinastijama pa ni ko je knez Mihailo Obrenović. Ne znam po koji put treba ponoviti da svet, pa tako i članove Američke filmske akademije, zanimaju samo univerzalne teme. I zato je šteta što nisu izabrali nekog drugog kandidata koji je zadovoljavao taj, svima poznati, uslov“, kaže za portal "Vremena“.

Dragojević ne misli da ćemo se ovakvom odlukom obrukati u Holivudu "zato što verovatno nećemo ni dobiti priliku da se obrukamo s obzirom da su male šanse da članovi Akademije uopšte odgledaju taj film. Zna se da ih interesuju samo naslovi koje preporuči neki časopis ili koji su već nagrađeni na drugim festivalima“.

Žao mu je što Filmski centar Srbije nije prihvatio predlog Udruženja filmskih umetnika Srbije UFUS AFA, da film za Holivud biraju reditelji, scenaristi, snimatelji i producenti po kome bi "za našeg kandidata moglo da glasa 500 filmskih stvaralaca. Znam da je to praksa u drugim filmskim centrima, zato što takvom  izboru, zaista, niko ne bi mogao baš ništa da prigovori. Takođe, sumnjam da bi neko mogao da lobira i ubedi većinu od njih da glasa za njegov film, što, priznajmo, nije veliki problem uraditi sa malim brojem članova žirija.“

"Kada bi se uveo princip da 500 ljudi iz posla glasa, bilo kakva politika bi bila eliminisana iz izbora“, kaže Dragojević.

"Interesovanje za naš predlog kretalo se uvek od mlakog do – nikakvog. No, verujem da se ovakav metod izbora jednom mora desiti. Nije teško i – demokratski je. Profesionalno i pošteno. Ne postoji komisija, ma koliko stručna bila, čija se ekspertiza može meriti sa glasanjem nekoliko stotina filmskih profesionalaca” konstatuje Dragojević, koji je i sam imao negativnih iskustva sa svojim filmom "Parada“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu