Vest

Đubre svuda oko nas: Deponija

28. 6. 2022. / 14.33

Sredina u kojoj živimo: Zemunski fekalni vodoskoci

Da nemački hemičar Andreas Fat nije plivao Dunavom, moguće je da bi se još ćutalo o fekalijama koje se izlivaju u ovu reku. Samo u Zemunu lako je videti i osetiti dva vodoskoka koja sadržaj kanalizacije prosleđuju Dunavu

Nemački hemičar Andreas Fat krenuo je na skoro 3.000 kilometara dugačko plivanje Dunavom kako bi niz njegov tok uzimao uzorke vode, koju u laboratoriji na brodu. analizira tim naučnika. Kad je doplivao do Beograda, odustao je – naišao je na fekalije koje se direktno iz kanalizacije izlivaju u reku.

Ispod Instituta za fiziku u Zemunu, u Gornjem gradu, u Ulici kovača Jovana Petrovića, nalazi se direktan izliv kanalizacije u reku. Počinje vodopadom, prerasta u reku fekalija, a ova se izliva u Dunav.

Gde je kanalizacija, tu je obično i divlja deponija, tako da stanovnici tog kraja plastičnu ambalažu i sve ostale nepotrebne stvari bacaju niz strminu, kako bi ih "potok" odneo u Dunav. Granje i ostali krupni otpad zaustavljaju sitnije smeće, i prave malo jezerce. Pronaći to mesto nije teško, iz daljine se čuje šum vodopada.

Predstavnici gradske vlasti su ranije saopštili da na području glavnog grada ima više od 100 direktnih izliva kanalizacije, i da je jedan od njih na zemunskom keju, u blizini solitera. Tamo istina nije vodoskok visok kao pomenuti iz Gornjeg grada, ali ga je lako osetiti čulom mirisa.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu