Kosovo i Metohija

Foto: Tanjug

27. 5. 2023. / 13.11

Srpska lista: Obustaviti dijalog sa Prištinom

Goran Rakić ocenio je da bi nastavkom razgovora sa Kurtijevim režimom nakon jučerašnjeg terora bila poslata poruku da je takvo postupanje sasvim isplativo

Srpska lista (SL) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da suspenduje dijalog s Prištinom dok se sa severa Kosova ne povuku "Kurtijevi fiktivni gradonačelnici" i dok se ne povuku specijalci ROSU.

Predsednik SL Goran Rakić je, na konferenciji za novinare nakon jučerašnjeg nasilnog upada Кurtijevih specijalaca i zauzimanja opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i nasilja u kome je povređeno više od 10 Srba, preneo "zahteve srpskog naroda sa Kosova" koji od predsednika Aleksandra Vučića traže obustavu dijaloga, objavio je portal Kosovo onlajn.

Pročitajte još Savet za nacionalnu bezbednost: Ostaje najviši stepen borbene gotovosti VS

Rakić je "preneo zabrinutost srpskog naroda i taksativno naveo sve primere, kako je rekao, terora Kurtijevog režima", što je kulminiralo jučerašnjim protivpravnim i nasilnim upadom uz suzavac šok bombe i duge cevi u opštine na severu Kosova.

"Imajući sve navedeno u vidu, mi, politički predstavnici srpskog naroda sa Kosova i Metohije, kao i čitav srpski narod, upućujemo molbu svom predsedniku Vučiću i čitavom državnom rukovodstvu da odmah suspenduju bilo kakvo dalje učešće Beograda u dijalogu s Prištinom. Smatramo da je svaki dalji razgovor s Prištinom u postojećim okolnostima ne samo nelogičan, nego i kontraproduktivan", rekao je rakić.

Pročitajte još Sever Kosova: Gradonačelnici ušli u zgrade opština

Nastavak razgovora sa Kurtijevim režimom nakon jučerašnjeg terora bi mu, kako je ocenjeno, poslao poruku da je takvo postupanje sasvim isplativo, jer u svakoj dosadašnjoj prilici omogućava da konsoliduje rezultate svog protivpravnog delovanja.

"Iz te perspektive, posebno molimo državno rukovodstvo da odluka o privremenoj zabrani učešća državnih zvaničnika u dojalogu bude ukinuta tek pošto Priština povuče sve specijalne policijske ROSU snage sa severa KiM i povuče sve svoje organe i snage i napusti zgrade opštinskih uprava na severu KiM", naveo je Rakić.

Pročitajte još Sever Kosova: Od suzavca lakše povređeno 10 osoba

On je naglasio da su Srbi sa severa Kosova ranije, prilikom napuštanja institucija, svima jasno rekli koji su uslovi povratka.

"Neprijateljsko delovanje Aljbina Kurtija nastavljeno je i nakon napuštanja institucija. Kurti neprekidno i svakodnevno sprovodi represiju nad srpskim narodom. Juče smo otišli u Beograd da pošaljemo poruku mira, nismo se vratili kada su počeli incidenti jer smo dobili garancije Kfora da će stati između narode i specijalnih jedinica, a to se nije desio. Mi više nećemo ići nigde odavde, ni na kakve skupove. Ostaćemo uz svoj narod", poruičio je Rakić.

B.G./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu