Kosovo i Metohija

Foto: KoSSev

26. 9. 2023. / 9.26

Srpska lista proglasila trodnevnu žalost

Biće otkazani svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija, dok će zastave Republike Srbije biti spuštene na pola koplja

Srpska lista saopštila je da se 26, 27. i 28. septembar progašavaju Danima žalosti povodom pogibije Srba u Banjskoj, u opštini Zvečan.

U oružanom sukobu, koji se u nedelju dogodio u selu Banjska ubijeno je četvoru Srba i jedan kosovski policajac, nakon što je naoružana grupa pokušala da blokira put.

Kako se navodi, biće otkazani svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija, dok će zastave Republike Srbije biti spuštene na pola koplja.

"U ime Srpske liste i srpskog naroda sa KiM izražavamo najdublje saučešće porodicama stradalih, a povređenima želimo brz oporavak", zaključuje se u saopštenju.

Ostaje pitanje zašto Dane žalosti proglašva jedna politička organizacija, a ne neka državna institucija Republike Srbije.

Portal KoSSev podseća da je u prethodnom saopšenju koje je usledilo gotovo 36 sati od same tragedije i sukoba izrazili su saučešće spominjući i ubijenog kosovskog policajca albanske nacionalnosti, kao i Srbe, za koje je policija navela da su napadači.

Novo oglašavanje Srpske liste sada dolazi nakon čitavog talasa glorifikacije mladiće za koje se sada već zna da su sa ubijeni, a koji su, kako se sumnja, deo grupe osumnjičenih napadača na Kosovsku policiju.

Oni su na mrežama već proglašeni herojima i novim Obilićima, sa čestim porukama o nastavku nepravde jer nije proglašen dan, odnosno trodnevna žalost.

U pitanju su Srbi sa Severa, a njihovo poreklo je prvi saopštio srpski predsednik u vanrednom obraćanju preksinoć, iako duže od 12 sati od početka sukoba i same tragedije.

Prema saznanjima Dojče velea, ubijeni i ranjeni, pa uhapšeni Srbi isključivo su mlađi ljudi iz Severne Mitrovice i Zvečana. Na Kosovu su živeli i radili.

B.G./KoSSev/Dojče vele

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu