Vesti

Večiti predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom: Tomislav Nikolić

Foto: Tanjug

27. 11. 2022. / 14.51

Srpska Vlada: Tomislav Nikolić opet predsednik Nacionalnog saveta

Parlament je opet produžio postojanje Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom Kinom, iako se od kako je ovo telo osnovano 2017. godine, ne zna šta ono radi. Opet je imenovan za predsednika Tomislav Nikolić, što znači da će nastaviti da koristi bivšu predsedničku vilu na Dedinju

Vlada Srbije je na sednici u petak ponovo imenovala predsednika i članove Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom, iako se ne zna šta radi  ovaj savet.

Za predsednika je opet izabran Tomislav Nikolić.

S obzirom da je Nikoliću zbog ove funkcije ranije dodeljena bivša predsednička vila na Dedinju, mediji zaključuju da će je on koristiti i tokom mandata ove Vlade.

Tomislav Nikolić je prvi put izabran za predsednika ovog Nacionalnog saveta 2017, nakon što je odlučio da se neće kandidovati za novi mandat predsednika Srbije. Tada je dogovoreno da i na ovoj novoj dužnosti  nastavi da živi u vili u Užičkoj 23 koju je koristio kao predsednik države, a zbog njega je Vlada promenila Uredba o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije i predsedničku rezidenciju u Užičkoj 23 odredila za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

Septembra prošle godine Republička direkciju za imovinu podnela je zahtev za promenu nosioca prava, odnosno za promenu upisa iz dosadašnjeg oblika svojine – državna RS u javnu svojinu Republike Srbije. Šta to znači u praksi, ne zna se.

Prema podacima Insajdera, prosečni mesečni troškovi za održavanje ove vile u 2018. godini bili su oko 3400 evra. Plaćaju se iz budžeta.

Važnije od pitanja ko i zašto stanuje u bivšoj predsedničkoj vili na Dedinju, je pitanje šta radi Nacionalni saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom.

Mediji su protekle tri godine o Nacionalnom savetu za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom, beležili samo o razmeni novogodišnjih čestitki Tomislava Nikolića i ambasadora Kine, jednom njihovom razgovoru, i jednom Nikolićevom učešću na jednom forumu u Pekingu.

"Transparentnot Srbije“ je ranije primetila da trajanje ovog Nacionalnog saveta nije vremenski ograničeno, kao i da je ujedno osnovana i posebna služba koja će raditi za njega – Kancelarija Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa ruskom federacijom i Narodnom republikom Kinom.

U budžetu za 2023. predviđeno je 40,4 miliona dinara za rad Kancelarija za saradnju sa Rusijom i Kinom.

Osim predsednika, Vlada je u petak izglasala i 13 članova: osam ministara po dužnosti (Siniša Mali, Jelena Tanasković, Goran Vesić, Dubravka Đedović, Rade Basta, Jelena Begović, Tomislav Momirović, Ivica Dačić) i Aleksandra Antića direktora Koridora Srbije, Ivana Mrkića, ambasadora i nekadašnjeg ministra spoljnih poslova, Milana Tadića, tehničkog direktora PWW-Porr za Srbiju, Pavla Bašića, osnivača Tandem financial, i Dejana Simića vlasnika i direktora ID Consultants.

S.Ć

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu