Beograd

Spomenik kulture po jeftinoj ceni: Genex kula

Foto: FoNet

11. 1. 2023. / 19.20

Šta će biti od Genex kule: Kulturni centar, studentski dom, ili inostrana imovina

Država ima pravo preče kupovine Genex kule, kulturnog spomenika na licitaciji početkom februara. Cena je bagatelna. Baš zato ima zainteresovanih i iz inostranstva

Poslovni deo Genex kule, imovina nekada čuvenog preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu Generalexport u stečaju, za manje od mesec dana biće po treći put ponuđen na javnoj licitaciji, uz početnu cenu od 834,68 miliona dinara ili nešto više od sedam miliona evra.

Početma cena, na prvoj licitaciji, bila je dve milijarde dinara.

Danas je stranka Zajedno poslala zahtev Ministarstvu finansija, Ministarstvu za obrazovanje, kao i Republičkoj direkciji za imovinu da Srbija, po pravu preče kupovine, otkupi ovu značajnu zgradu i prenameni je u studentski dom "čime bi pokazala da brine o arhitektonskim biserima grada, ali i o studentima“.

Od kako je početkom godine najavljena najnovija licitacija, pojavilo se nekoliko predloga šta uraditi sa Genex kulom.

Stanari ovog spomenika kulture su predložili državi da iskoristi pravo preče kupovine i predložili joj projekat "Tesline kule“, kulturne i obrazovne celine.

Država je potencijalni kupac zato što je novembra 2021. godine Stambeno-poslovni centar Geneks proglašen za spomenik kulture. Stanari ocenjuju da je državi u interesu da kupi poslovni prostor za 400 evra po kvadratu.

Osim države, izgleda da postoje i interesenti iz inostranstva.

Stečajni upravnik Generalexporta Budimir Mrdović, uneo je u redovni kvartalni izveštaj Privrednom sudu u Beogradu o toku stečajnog postupka i stanju stečajne mase, da za imovinu te kompanije ima zainteresovanih kupaca iz Švajcarske, Turske, Ruske Federacije i Engleske.

Podsetimo, država ima pravo preče kupovine.

Na prethodnoj licitaciji, u avgustu prošle godine, nije se javio ni jedan zainteresovani kupac za zgradu Geneksa, a na prvoj, održanoj u maju, niko nije uplatio ni depozit, niti je predao bankarsku garanciju.

Kula je u vlasništvu bivše kompanije Generaleksport koja se bavila međunarodnom i unutrašnjom trgovinom, hotelijerstvom, ugostiteljstvom i vazdušnim saobraćajem. Na nekada najmoćniju spoljno-trgovinsku kompaniju Jugoslavije danas podseća samo ova zgrada sa svojih 35 spratova i 135 metara visine. Na prodaju je samo jedna kula, dok druga pripada stanarima.

Na javnom nadmetanju je bilo ponuđeno 28 poslovnih prostora ukupne površine od blizu 15.000 kvadrata, prostorije između 27. i 37. sprata čija ukupna površina iznosi 1.450 kvadrata, garaža od oko 9.000 kvadrata, kao i 10 garažnih prostora površine 6.445 kvadrata.

S.Ć./FoNet/Biznis.rs

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu