Beograd

Foto: FoNet

20. 7. 2023. / 20.11

Šta da se radi sa akvaduktom iz vremena starog Rima?

Uskoro će morati da se odluči šta da se radi sa rimskim akvaduktom, jedinim na području Beograda, koji je otkriven ispod Skupštine. Početak izgradnje podzemne garaže već kasni

Nedavno oformljena komisija stručnjaka koji valorizuju ostatke iz prošlosti Beograda pronađenih pored Doma Narodne skupštine, a pre izgradnje podzemne garaže,  treba da odluči šta sad sa svim tim otkrićima.

A otkriveni su ostaci građevina iz međuratnog perioda koje su stradale u savezničkom bombardovanju 1944. godine, zatim ostaci naselja Enehenove mahale iz 17-18. veka, delovi jugoistične nekropole Singidunuma sa 14 rimskih grobnica iz 3. 4. veka. Četiri kamena sarkofaga koji se smatraju najluksuznijim načinom sahranjivanja u rimsko doba, ostatke dva pokojnika.

Najvažnije, a ujedno i neočekivano otkriće, je deo rimskog vodovoda.

Korišćen je tokom 2. i 3. veka i bio je dugačak preko 70 metara.

Stručnjaci komisije smatraju da grobnice mogu da se ostave tu gde su pronađene i da se zatrpaju zato što su takve i ranije nalažene u drugim delovima grada, ali da akvadukt treba učiniti dostupnim.

Ovo je jedini rimski akvadukt nađen na teritoriji Beograda. On dokazuje da je Singidunum snabdevan vodom, zna se da mu je izvorište  bilo kod današnjeg Morkoluškog potoka a da je voda sistemom cevi dovođena do gradskih česmi. Voda za piće se nije bacala, nego je od česmi manjim akvaduktima odvođena do javnih gradskih kupatila i lanterni. Takođe je služila i za pokretanje mlinova za mlevenje žita i drugih poluindustrijskih postrojenja.

Deo vodovoda koji je otkriven, je jedan od takvih sekundarnih vodova. Pretpostavlja se da  je vodom napajao rudnik kamena koji se nalazio podno današnjeg Tašmajdana.

Najviše se razmatraju dve mogućnosti šta sa njim može da se uradi: da se ostavi tu gde je i nađen, zatrpa i preko njega izgradi podzemna garaža, i da se iseče u delove i prenese u park u Vlajkovićevoj kako bi svima bio dostupan i vidljiv. Ova druga varijanta iziskuje više posla, stručnosti i para.

O stavu Komisije presudiće Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, koji je po zakonu nadležan za takve poslove.

Uslovi koje je Zavod propisao pre izgradnje garaže, su da arheološko nasleđe koje bude otkriveno tokom istraživanja, treba da poveća spomeničko nasleđe čitavog prostora na kome se pored Doma Narodne skupštine nalazi i zgrada Agrarne banke i zadužbina Đoke Vlajkovića.

Inače, u svetu je praksa da se ovakav tip kulturnog nasleđa maksimalno zaštiti i prezentuje javnosti.

Početak gradnje podzemne garaže već kasni i odluka šta sa akvaduktom bi morala uskoro da se donese.

S.Ć./Sve o arheologiji

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu