Kultura

Foto: Ministarstvo kulture

1. 11. 2023. / 19.45

Šta Ministarstvo kulture misli o rušenju Sajma

Ministarstvo kulture je poručilo opozicionim liderima da je sudbinu Sajma odredila prethodna vlast, ali ne i da li će ispraviti njihovu grešku. Valjda zato što po njima to više nije greška

Ministarstvo kulture je danas poslalo medijima saopštenje "povodom tobožnje brige za Beogradski sajam i višednevne kampanje koju vode pojedini opozicioni akteri“.

Radi istinitog informisanja javnost, Ministarstvo navodi argumente kojima dokazuje da sadašnja vlast nije kriva za najavljeno rušenje Sajma, već ona prošla.

"Trenutni status kompleksa Beogradskog sajma odredila je početkom 2009. godine Vlada Republike Srbije predsednika Mirka Cvetkovića. Podsećamo da je najpre 15. januara 2009. godine Vlada RS donela Odluku o utvrđivanju čitavog kompleksa Beogradskog sajma u Beogradu za spomenik kulture. Međutim, samo sedam dana kasnije, 22. januara 2009. godine, ista Vlada donela je Odluku o prestanku važenja Odluke o utvrđivanju kompleksa Beogradskog sajma u Beogradu za spomenik kulture. Nepunih mesec dana nakon toga, 19. februara 2009. godine, Vlada je donela Odluku o utvrđivanju samo Hale 1 Beogradskog sajma za spomenik kulture“, piše na početku ovog saopštenja.

Zatim se citira Informacija o privatizaciji privrednog društva DP "Beogradski sajam“, koju je u decembru 2008. godine sačinilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, na čijem čelu je bio ministar Mlađan Dinkić:

"Treba uzeti u obzir da bi utvrđivanje objekata Beogradskog sajma kao kulturno dobro moglo imati negativan uticaj na interes potencijalnih investitora, imajući u vidu da budući kupac treba da realizuje obavezu sprovođenja investicionog programa koji će se ogledati u modernizaciji postojećeg sajamskog prostora i izgradnji novog sajamskog prostora.

Takođe, potencijalni investitori su se do sada izjasnili da imaju nameru kompletnog preuređenja sajamskog prostora i da im nije u interesu da hale budu proglašene za kulturno dobro, iz razloga planiranih investicionih ulaganja i gradnje sajamskog prostora koji odgovara standardima vodećih sajmova u Evropi.“

Javnost zna za sve ove činjenice, zato što su ih mediji navodili u tekstovima o sudbini Beogradskog sajma, a sad znamo da ih zna i Ministarstvo kulture. Ne znamo jednino šta će Ministarstvo sa tim saznanjem, zato što u Saopštenju o tome nema ni reči. Nije saopšteno ni da li Ministarstvo misli da treba rušiti Sajam ili ne, pa samim tim ni šta misli o citiranim odlukama Vlade Mirka Cvetkovića i objašnjenjem Mlađana Dinkića.

Sudeći po tonu Saopštenja, moglo bi se pomisliti da se ne slažu sa njima.

Zašto, u tom slučaju, ne traže od Vlade da ukine pogrešne odluke prethodne vlasti, spasu arhitektonsku vrednost Beograda, i na delu pokažu koliko su bolji od njih?

Sad, u predizborno vreme, bio bi to odličan potez. Ministarstvo bi moglo da inicira kod Vlade da se područje Beogradskog sajma proglasi za kulturno dobro, da ga zaštiti od rušenja, i da za  vladajuću koaliciju dobije ogroman plus u očima birača. Zamislite naslov: Vučićeva vlast čuva Sajam koji demokrate ruše!  Šta bi vlasti, pred izbore, moglo da bude važnije od glasova?

Zapravo, Ministarstvo u ovom Saopštenju uopšte ni ne pominje svoje namere povodom Sajma. Kao da tu i nema šta da se radi. Jer, ispostavilo se da je odluka prethodne vlasti, iako pogrešna, zapravo u pravcu vizije koju o Sajmu ima sadašnja vlast, pa da je Ministarstvu jedino preostalo da je brani od napada opozicije. Posao je, znači, obavljen.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu