Izbori 2023

AP/Darko Vojinovic

17. 12. 2023. / 20.02

Šta su političari poručili nakon što su glasali

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je novinarima poručio da imaju razloga da budu nervozni, zato što će još četiri godine da bude predsednik Srbije

U izjavama nakon glasanja na parlamentarnim, pokrajinskim, beogradskim izborima, kao i izborima za odbornike u više od 60 gradova i opština, političari Srbije osvrnuli su se više na sam izborni proces nego na glavne poruke njihovih programa.

Aleksandar Vučić: Još četiri godine ću biti predsednik Srbije

Tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio da se nada da će se svi akteri izborne utakmice ponašati na racionalan, ozbiljan i odgovoran način, naglasivši da "nije siguran".

On je prisutnim novinarima poručio i da imaju razloga da budu nervozni, zato što će još četiri godine da bude predsednik Srbije.

Vučić je dodao i da je važan zadatak i važan uslov da bi Srbija nastavila putem prosperiteta i uspeha, da ista "Srbija ne sme da stane" bude blizu ili da ima apsolutnu većinu.

Ana Brnabić: Nada se pobedi normalne Srbije

Premijerka Ana Brnabić rekla je da očekuje da izborni dan prođe u redu i miru, jer su izbori praznik demokratije.

Dodala je da se nada pobedi i da će pobediti pristojna i normalna Srbija, i da će ljudi glasati za rezultate, plan, program i jasnu viziju, a protiv mržnje.

Aleksandar Šapić: Glasajte prema savesti

Kandidat liste "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić pozvao je danas sugrađane da na beogradskim i parlamentarnim izborima glasaju "po svojoj savesti".

"Šansa je za sve nas da zadržimo normalnost u teškim vremenima za ceo svet, stabilnost i ekonomski razvoj Srbije kao i dosad", rekao je Šapić.

Ivica Dačić: Odlučujući period

Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je kako očekuje da će izbori proći u mirnoj i demokratskoj atmosferi i ocenio da su izbori "veoma važni jer se Srbija nalazi u odlučujućem periodu".

Miloš Jovanović: Bez marifetluka

Predsednik Nove demokratske stranke i nosilac izborne liste koalicije "Nada" Miloš Jovanović rekao je da očekuje da neće biti marifetluka i da volju građana nećemo braniti na ulici.

Boško Obradović: Ekološki i ekonomski patriotizam

​​Lider Dveri i nosilac liste koalicije Nacionalno okupljanje Boško Obradović izrazio je zahvalnost svima onima koji su na današnjim izborima "prepoznali značaj jednog novog evropskog talasa koji danas pobeđuje širom Evrope".

On se nije osvrtao na regularnosti izbornog procesa, ali je istakao da će “u budućem sazivu Narodne skupštine biti i glas za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, protiv sankcija Rusiji i protiv članstva u NATO, za porodičnu politiku ekološku politiku i za ekonomski i ekološki patriotiozam".

Srbija protiv nasilja: Mirna tranzicija vlasti, bez malverzacija

Kandidat liste "Srbija protiv nasilja" za gradonačelnika Beograda Vladimir Obradović izjavio je danas kako se nada da će izborni dan proteći u najboljem redu i pozvao sve građane da izađu na birališta i iskoriste svoje pavo glasajući za liste za koje veruju da će doneti pozitivne promene u društvu.

Foto: FoNet

Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na izborima za odbornike Skupštine Beograda Dobrica Veselinović izjavio je danas da se nada da će tačni rezultati izbora biti poznati večeras i da će doći do mirne tranzicije vlasti.

On je, posle glasanja, rekao da se nada sa će dan proteći bez nasilja i nepravilnosti, iako je ukazao da se od ranog jutra vrše pritisci na birače i glasa po komandama. Veselinović očekuje veliku izlaznost i predviđa da će u izbornoj noći brzo imati tačne podatke i mirnu tranziciju vlasti.

“Očekujemo pobedu u Beogradu, dok na republičkom nivou verujemo u rezultat koji će onemogućiti vladajuće stranke da ponovo formiraju vlast, rekla je nosilac liste Srbija protiv nasilja na izborima za Skupštinu Srbije Marinika Tepić, koja je glasala u mesnoj zajednici "Sonja Marinković" u Novom Sadu.

Ovim izborima promene zaista počinju, ocenila je Tepić, koja je i Vojvodini očekuje velika iznenađenja na svim nivoima. "Očekujemo odlične rezultate i pobedu u Kruševcu, Kragujevcu i u Kraljevu, jer lista Srbija protiv nasilja u tim mestima izlazi sa vrhunskim kandidatima za gradonačelnike", izjavila je Tepić.

SSP: Narod protiv neizvesnosti

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas (SSP) rekao da će se "pokazati snaga naroda koji ne želi da živi u neizvesnosti".

Govoreći o svojim očekivanjima, lider SSP je naglasio kako očekuje da će građani masovno izaći na birališta i pokazati svoju izbornu volju. “Mi ćemo, kao najveća opoziciona lista, njihovu volju braniti svim mogućim demokratskim sredstvima”, poručio je on.

SDS: Stvari mogu da se promene

Predsednik Socijaldemokratske stranka (SDS) Boris Tadić pozvao je danas građane da izađu na izbore puni optimizma jer stvari mogu da se promene.

Kao najveće izazove Tadić je naveo francusko-nemački plan za Kosovo, očuvanje teritorijalnog integriteta, borbu protiv kriminala, korupciju i inflaciju.

SRS: Sve će proći u najboljem redu

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj rekao je danas da je narodna volja svetinja i da vlast treba da potvrđuje legitimitet ili da se menja isključivo na izborima.

On je novinarima, nakon glasanja na biračkom mestu u OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta", kazao da smatra da će današnji dan proteći u demokratskoj atmosferi i da će građani u velikom broju izaći na parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore širom Srbije.

"Mi smo za 33 godine našeg postojanja poznati kao politička stranka koja je uvek apsolutno poštovala narodnu volju, a tako će biti i danas", poručio je Šešelj. Dodao je da su parlamentarni izbori demokratska tekovina i da insistiraju da prođu u najboljem redu.

Dodik glasao javno

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci glasao na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Dodik nije ulazio na za to predviđeno glasačko mesto, već je glasao javno pred novinarima.

Predstavnici opozicije i pojedini građani tvrdili su tokom izbornog dana,  da su se birači iz Republike Srpske masovno okupljali u Beogradskoj Areni, nakon čega su po spiskovima raspoređivani na različita biračka mesta u Beogradu.

Z.S/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu