Vesti

Ne želi da se menja: Milorad Dodik

Foto: Tanjug

15. 4. 2022. / 20.03

Steže se obruč: Nemačka stopirala investicije Republici Srpskoj

Zbog odluka političkog rukovodstva Republike Srpske, Nemačka će stopirati planirano finansiranje četiri važna infrastrukturna projekta u ovom entitetu. Za razliku od sankcija Velike Britanije i SAD koje su bile usmerene samo na političare, 105 miliona evra „teške" investicije na svojoj koži osetiće građani Republike Srpske. Bez obzira na to, a nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem, Milorad Dodik kaže da od svoje politike neće odustati

S.P
Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je danas da će Savezna Vlada obustaviti pripremu četiri infrastrukturna projekta planirala za Republiku Srpsku u vrednosti od 105 miliona evra. Ova vest došla je samo nekoliko sati nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, koji je pokazao da Vučić još uvek nalazi razumevanja za Dodika.

Radi se o vrednim projektima iz oblasti energetike i ekologije. Nemačka će stopirati ulaganja u  "Rehabilitacije Hidroelektrana Trebinje III i IV, Vetroparka Hrgud i Obskrbu otpadnih voda Gradiške".

Povod ovakvoj odluci Nemačke je što političko rukovodstvo ne odustaje od odluka o "vraćanju izvornih nadležnosti" entitetu Republike Srpske, na osnovu zaključaka Narodne skupštine iz decembra prošle godine. U sklopu ovog procesa, vlasti u RS-u odbijaju da povuku i sporni Zakon o nepokretnoj imovini, koji je Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koristeći Bonske nadležnosti, ukinuo.

S tim u vezi, Nemačka će stopirati spomenute investicije sve dok vlasti u RS-u postojeće mere ne povuku i dok blokada političkih institucija u BiH ne bude okončana. Rečeno je da će se ova država "oštro suprotstaviti svakoj političkoj i ekonomskoj destabilizaciji Bosne i Hercegovine putem separatističkih težnji“, a da će umesto toga čvrsto stajati na strani BiH i da je spremna za "proširenje saradnje i intenzivniju podršku procesima približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji".

Poslanik nemačkog Bundestaga i dobar poznavalac Balkana Josip Juratović objasnio je za sarajevski N1 da je ta odluka "pravedna" jer investicije nisu ukinute već samo obustavljene", sve dok vlasti u RS-u ne prihvate da "niko u Evropi, pa ni u Nemačkoj“ neće dozvoliti da se slabe institucije BiH.

Prema njegovim rečima radi se o važnim projektima za budućnost RS i čitave BiH, a da kada bi političari u RS-u bili toga svesni, oni ne bi činili korake koje čine.

Posle Amerike i Velike Britanije, Nemačka je treća zapadna zemlja koja kao glavnog krivca za nestabilnosti u BiH vidi Milorada Dodika. Bez obzira na to, nakon sastanka sa Vučićem Dodik je izjavio da "nema nameru da menja osnovne elemente svoje politike“, jer "mnogi pokušavaju da ugroze RS“.

"Nastavljam da se bavim politikom. Obavljam svoje poslove i nemam nameru da menjam osnovne elemente svoje politike. Mislim da je Vučić razumeo da mi je naprosto neprihvatljiva neistina kada bilo ko, pa i taj nemački diplomata koji i nije visoki predstavnik, kaže da ne želi da naškodi Srpskoj, a oduzima njenu imovinu“.

S.P./Radio slobodna Evropa/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu