Kovid 19

Vakcinacija je neophodna: Zimus, ispred jedne beogradske ambulante

Foto: Tanjug

28. 12. 2022. / 20.26

Stigla bivalentna vakcina: Bori se protiv dva tipa kovid virusa

Bivalentna vakcina se preporučuje svima koji su poslednju vakcinu primili pre najmanje tri meseca, a posebno starijim od 50 godina i rizičnim grupama. U Srbiji se broj obolelih od virusa kovid 19 povećava

Bivalentna vakcina protiv kovida 19, koja odgovara na dva prisutna tipa kovid virusa, od danas je na raspolaganju građanima Srbije u domovima zdravlja i u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“, rekla je da tri meseca nakon poslednje primljene doze bilo koje vakcine protiv virusa korona, dakle i treće i četvrte, građani mogu da prime bivalentnu vakcinu.

Sve vakcine koje su do sada bile dostupne u Srbiji, su monovalentne, odnosno – bore se samo protiv jednog, određenog soja virusa.

Bivalentna vakcina protiv kovida-19 odgovara na dva prisutna tipa kovid virusa.

"Pre svega se preporučuje osobama koje imaju 50 i više godina, pacijentima sa hroničnim bolestima, osobama koje boluju od malignih bolesti, ali i onima koji žele da povećaju nivo zaštite od zaraze, ali i komplikacija ukoliko dođe do zaražavanja. Imamo priliku da vidimo da je kovid i dalje među nama, da svako od nas nosi potencijalni rizik da dođe u konakt sa zaraženom osobom, a u ovom trenutku raste i broj novozaraženih, poručila je dr Jovanović.

Pratimo sezonu gripa i pratićemo je do kraja aprila, a posebno u tom periodu kada smo u zatvorenom, kada su pred nama praznici – bivalentna vakcina je za prioritetne grupe vakcina koju treba primiti bez odlaganja, rekla je Jovanović.

Ona apeluje na građane da prime i vakcinu protiv gripa, koja je, kako kaže dostupna i dalje, a oko 300.000 ljudi u Srbiji već ju je primilo.

Prema podacima Instituta "Batut“ od danas u 14 časova, za poslednja 24 časa broj obolelih od kovida 19 u Srbiji je 1.101, a preminuo je jedan oboleli. Poslednjih dana broj obolelih je u porastu.

S.Ć./Tanjug

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu