Društvo

Brane ustavno pravo na štrajk: Dušan Kokot

Foto: FoNet

29. 11. 2022. / 20.17

Štrajk prosvetara: Direktori škola prete štrajkačima

Gotovo da nema regije u kojoj Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine ima članstvo, a da danas nije bilo stravičnih i sramnih pritisaka direktora, kažu iz ovog sindikata, i najavljuju krivične prijave protiv njih. Štrajk će biti održan u 47 gradova Srbije

Većina članova Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) obustaviće rad  1. decembra, u znak protesta i podrške svim žrtvama nasilja u školama koji je organizovala Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Međutim, direktorima pojedinih škola se to nije dopalo.

"Gotovo da nema regije u kojoj naš sindikat ima članstvo, a da danas nije bilo stravičnih i sramnih pritisaka“, saopštio je večeras NSPRV.

Dušan Kokot, predsednik NSPRV-a  navodi da je "u jednoj školi direktor  odbio da primi odluku zaposlenih, članova sindikata, da obustave rad, smatrajući tu odluku pamfletom koji njega ni na koji način ne obavezuje. Odbija čak i roditelje da obavesti o pomenutoj odluci. U drugoj direktor otvoreno preti otkazima zaposlenima na određeno vreme ukoliko stanu uz rame sa svojim kolegama. U trećoj se drznu da čak pokušavaju pregovarati o odluci, odnosno da li bi ona mogla "malo da se koriguje“.

Kokot kaže da će protiv takvih direktora  NSPRV podneti  krivične prijave "zbog kršenja Ustavom i zakonima definisanih prava“, kao i da će onim direktorima koji trpe pritisak od institucija pružiti pravnu pomoć.

Članovi ovog sindikata će 1. decembra biti na svojim radnim mestima, ali neće držati nastavu, već će razgovarati kako da se nasilje u školama spreči.

"Zašto nam je nasilje postala svakodnevnica, i gde će sve to da nas odvede“, pita Kokot.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je najavila štrajk i protest u 47 gradova Srbije. štrajkački zahtev je i hitno, a najkasnije do polovine decembra, otpočinjanje pregovora o statusu službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju.

S.Ć./ Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu