Vesti

Ko će da ih uči: Iz jedne jagodinske škole

Foto: Tanjug

24. 8. 2022. / 16.18

Štrajk prosvetara: Dve hiljade za razrednu

Nastavnici izbegavaju da budu odeljenske starešine zato što za izuzetno naporan i odgovoran posao mogu da dobiju samo 2000 dinara. Prvog septembra prosvetari štrajkuju ne bi li skrenuli pažnju države na male plate i ostale višegodišnje probleme

Pred početak školske godine učenici značajnog broja odeljenja osnovnih i srednjih škola u Srbiji još ne znaju ko će im biti odeljenjski starešina, jer veliki broj nastavnika nije motivisan da za mesečnu naknadu od dvadesetak evra preuzme na sebe taj ozbiljan i odgovoran posao, ocenila je danas u saopštenju Demokratska stranka (DS).

Naknada za njihov posao je ponižavajuća, oko 2000 dinara – ocenjuju u DS, iako obavljaju zahtevan i odgovoran posao i direktno utiču na obrazovanje i vaspitanje dece.

Demokratska stranka poziva Vladu Srbije da odmah uveća naknade za rad odeljenskih starešina.

Navode da odeljenjski starešina, osim velikog administrativnog opterećenja, mora da ima svakodnevni kontakt sa učenicima, roditeljima i stručnom službom. Oni se, ističu u DS,  suočavaju sa kontinuiranim pritiskom kada je reč o ocenama i vladanju, a njihov posao je, kako su istakli, posebno zahtevan kada se u odeljenju nalaze i problematični učenici, neretko i sa krivičnim dosijeima.

Navedeni problem je jedan u nizu zbog kojih su prosvetari nezadovoljni.

Prvog septembra, štrajkovaće oko 500 škola članica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, pa će tog dana, inače prvog dana nove školske godine, časovi trajati 30 minuta.

Prosvetari štrajkom između ostalog raže povećanje plata za 20 odsto, isplatu dugovanja od 50.000 dinara, i smanjenje broja učenika na najviše 24 u odeljenju. Traže i izmenu i dopunu Zakona o dualnom obrazovanju.

U Uniji kažu da su njihovi zahtevi stari, ali da se o njima nije razgovaralo. Osim štrajka, Unija najavljuje i protest u više od 20 gradova. Smatraju da im je štrajk jedina preostala mogućnost da reše nagomilane probleme.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu