Štrajk u Holivudu

Foto: pixabay/bissartig

14. 7. 2023. / 15.06

Štrajk u Holivudu: Sve staje, scenaristima se pridružili i glumci

I scenaristi i glumci kažu da ih i tehnološke promene u industriji teraju da vode vrlo tvrde pregovore za značajne promene u njihovim ugovorima. Nova era digitalnog striminga je dovela do dramatičnog pada njihovih zarada, kažu oni. Razvoj veštačke inteligencije samo dodaje na postojeće brige.

Zajednički štrajk dva sindikata u srcu američke televizijske i filmske  industrije u Holivudu želi da natera rukovodioce studija da podele svoj profit.

Ovo je svakako jedno vrelo i frustrirajuće lepo u Los Anđelesu, gde filmski i tv pisci štrajkuju više od dva meseca, bez dogovora na vidiku. Međutim, ispred zgrade Netfliks na Sanset Bulevaru u četvrtak, scenaristi su konačno dobili vesti koje su želeli da čuju. "Sag (Udruženje filmskih glumaca) stupa u štrajk“, neko je viknuo i okupljeni su glasno odobrili ovu vest, prenosi Gardijan,

Udruženje filmskih glumaca i Američka federacija televizijskih i radijskih umetnika (Sag-Aftra), koji imaju 160.000 hiljada članova i uključuju neke od najpoznatijih glumaca na svetu, zvanično su objavili da se njihovi članovi pridružuju holivudskim scenaristima kojih je 11.500 i koji neumoro štrajkuju ispred Diznija, Vorner Brosa i drugih velikih filmskih i TV studija.

Ali, Netfliks, kao i Amazon i Epl, koji su u srcu rastućih radnih sporova su sada doveli filmsku industriju u zastoj.

I scenaristi i glumci kažu da ih i tehnološke promene u industriji teraju da vode vrlo tvrde pregovore za značajne promene u njihovim ugovorima. Nova era digitalnog striminga je dovela do dramatičnog pada njihovih zarada, kažu oni. Razvoj veštačke inteligencije samo dodaje na postojeće brige.

"Zaista ne možeš da zaradiš za život više,“ izjavila je glumica Felisia Dej, koja radu u ovoj industriji više od dvadeset godina.

Pogledajte govor Fren Drešer:

 

Ona kaže da sada dobija veće čekove od uloga koje je igrala 2004. nego što sada dobija za poslednje uloge. "Ljudima je sve teže i teže da se izdržavaju ostajući u industriji.“ Takođe je rekla da si "pre nekoliko godina, sa četiri do pet gostujućih uloga u tv serijama imao dovljno da živiš godinu dana, sada ti treba dupli broj takvih uloga da bi zaradili taj isti novac."

"To je neprestana borba i sve je vrlo demorališuće,“ rekla je ona.

Holivudski scenaristi u štrajku su naveli slične argumente, ukazujući na televizijske ugovore koji su postali kraći i nesigurniji, i ako se tako nastavi, sve više scenarista će postati samo tezgaroši. U Sag-Aftra zgradi predsednica sindikada Fren Drešer, najpoznatija po seriji "Dadilja", dala je jasno do znanja da je glumcima svega dosta i dodala: "Mi smo žrtve“, a obratila se i rukovodiocima studija. "Na pogrešnoj ste strani istorije.“

Zvezdu sitkoma iz devedesetih čija je radnja o bogatom brodvejskom producentu čiju porodicu od raspada spasava oštroumna i direktna žena iz Kvinsa, sada je viđena kao heroj radnika.

Savez filmskih i televizijskih producenata objavio je saopštenje u kom krivi sindikat glumaca za prekid pregovora, rekavši da su nudili glumcima "istorijsku platu i da će se zaostale plate povećati“, kao i to da će, ako sindikat odbije ponudu, dovesti do širenja ekonomske patnje njenih članova.

Pojedini analitičari industrije kažu da je tranzicija na digitalni striming ostavila Holivud u celini u veoma teškoj finansijkoj situaciji."Naša srca krvare što smo morali da donesemo ovu odluku, ali ne možemo da ne dobijemo ono što zaslužujemo, jer će samo biti gore,“ obratila se Drešer. Naterani smo na to.“

M.J.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu