Vesti

Ostavka gradonačelnika i smena Skupštine: Ilustracija

Foto: A. Anđić

13. 10. 2022. / 14.57

Stranka slobode i pravde: Smena Šapića i raspuštanje Skupštine grada

S obzirom da je Aleksandar Šapić uhvaćen u kršenju zakona i zloupotrebi funkcije, aktuelan saziv Skupštine Beograda nema više legitimitet i zahtevamo njeno raspuštanje i raspisivanje novih izbora, saopštili su iz Stranke slobode i pravde

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas hitnu smenu Aleksandra Šapića sa mesta gradonačelnika Beograda i njegovu punu krivičnu odgovornost za nezakonitu legalizaciju dograđenog stana na Bežanijskoj kosi od 403 kvadrata, mesec dana nakon što je izabran na tu funkciju, saopšteno je danas iz SSP nakon teksta koji je objavio portal BIRN.

"Šapić ne samo što je započeo sa nelegalnom gradnjom objekta u 2021. godini dok je bio predsednik opštine Novi Beograd, nego se oglušio o zabranu izvođenja radova i nastavio ih“, istakla je šefica odborničke grupe Ujedinjeni Mila Popović u pisanoj izjavi.

Istakla je da  je "po Zakonu moguće izvršiti legalizaciju samo onih objekata koji se nalaze na satelitskom snimku zaključno sa 2015. godinom. Nadogradnja Aleksandra Šapića iz 2021. godine sigurno ne ispunjava taj uslov“.

Popović je ocenila da "dok ljudi decenijama ne mogu da legalizuju svoje porodične kuće u kojima žive, Šapić u najbahatijem maniru, tek što je stupio na funkciju, sam sebi omogućava privilegovan položaj i van zakona legalizuje svoju nadogradnju, čime je prekršio i zakon i sve moralne norme".

Konstatujući da zbog toga Šapić nema ni zakonsko ni moralno pravo da predstavlja Grad, Popović u ime SSP traži od predsednika Skupštine Beograda Nikole Nikodijevića da hitno sazove sednicu Skupštine radi smene gradonačelnika, uz ocenu kako "nije dostojan da vodi Beograd".

"S obzirom da je nosilac liste uhvaćen u kršenju zakona i zloupotrebi funkcije, aktuelan saziv Skupštine Beograda nema više legitimitet i zahtevamo njeno raspuštanje i raspisivanje novih izbora. Beograd ovakvo bahaćenje više ne može da izdrži“, upozorila je Popović.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu